Frågor

Vad ar kvaverik godsel?

Vad är kväverik gödsel?

Gödsla i rätt tid Om gödseln är mycket kväverik som till exempel hönsgödsel, går nedbrytningen fort och då frigörs näringen också fort. Om gödseln däremot innehåller mycket halm eller strö som till exempel häst- eller kogödsel, blir kvävehalten lägre och materialet bryts ner långsammare.

Vad är bränd gödsel?

Det är vanligt att använda hästgödsel i en varmbänk, där man alltså bygger en gödselhög av färsk gödsel som alstrar värme. På högen kan man sedan odla, fastän det är ganska kallt ute.

Kan gödsel självantända?

Att det blir varmt i en gödselstack är helt normalt, eftersom det i en naturlig process bildas värme när gödsel bryts ner. Däremot finns risken för självantändning och det har hänt att riktiga lågor blossat upp från gödselhögen. För att släcka elden kan hela stacken behöva grävas ut och släckas mellan alla lager.

Hur länge ska kogödsel brinna?

Hur lång tid det tar beror på temperatur, gödselns innehåll (mängden halm, strö osv). Men många hänvdar ändå att hästgödsel bör ligga MINST ett år (på Gunnebo slott använder de 5-7 år gammal hästgödsel) innan den används .

Vad betyder brunnen gödsel?

När gödseln svalnat kan man säga att det är brunnen gödsel. Om högen får ligga ett år så fortsätter nedbrytningen och gödseln blir pulverformig. Då säger man att den är välbrunnen. Den är då mycket lätthanterlig.

Vad är brunnen kompost?

Kväve finns i bland annat välbrunnen stallgödsel, i hönsgödsel, blodmjöl, kökskompost, färskt gräsklipp och urin. Fosfor (P) gynnar tillväxt, blombildning och fruktsättning. Fosfor finns i bland annat välbrunnen stallgödsel, benmjöl och urin. Jordmaterialet i sig kan också innehålla rejält med fosfor.

Hur stor ska Gödselplattan vara?

En gödselplatta måste vara tillräckligt stor för att rymma den mänd gödsel som produceras på gården. Hur stor plattan ska vara beror på antalet djur och hur länge du normalt lagrar gödseln. Du ska ha kapacitet att lagra gödsel för minst sex månader.

Hur gör man när man Myllar?

Innan man gör det kan man lägga på obegränsad mängd med gröngödsling. Jag brukar nöja mig emd att mylla lös gröngödslingen, bara kapa rötterna. Fast då ser jag till att den inte har frön. Det går alldeles utmärkt att ha både gröngödsling och kompost liggande ovanpå jorden.

Vad händer när gödsel brinner?

Vattnet förorenas på sin väg genom gödseln med bakterier och näringsämnen. till 60–70 °C. Man brukar säga att gödseln ”brinner”. Den höga temperaturen gör att många ogräsfrön och sjukdomsalstrande mikroorganismer oskadliggörs.

Hur varmt är det i en gödselstack?

Temperatur kan går upp till 80-85 grader. Vi hade två stora betongbingar,isolerad .

När ska man lägga på kogödsel?

Den bästa tiden att tillföra Kogödseln är på våren. Då kommer näringen växterna bäst till godo. Det går mycket bra att kombinera och komplettera Kogödseln med andra gödselmedel t ex kväverika gödselmedel.

Vad gör man med Gödselstacken?

För stall som har ont om mark, ligger nära bostadsområden med mera, kan mellanlagring av gödsel vara en bra lösning. Det innebär att gödselhögen regelbundet körs iväg till annan plats för lagring som ligger längre bort från stall och övrig bebyggelse.

Share this post