Rekommendationer

Hur du kan upptacka ADHD i aldre alder?

Hur du kan upptäcka ADHD i äldre ålder?

Äldre med ADHD upplever sämre livskvalitet jämfört med äldre utan en diagnos, men skiljer sig inte från yngre med ADHD. Undantaget är förmågan att hantera starka känslor som verkar vara en förmåga som inte utgör ett lika stort problem för äldre vuxna med ADHD jämfört med yngre vuxna med samma diagnos.

Hur hantera ADHD som vuxen?

Stöd i sin vardag kan man till exempel få via Socialtjänsten. I kombination med annan sorts hjälp, kan man få medicin som gör det lättare att koncentrera sig, vara still och styra över hur man reagerar. Det kan vara bra att träffa och få stöd av en person som inte är en familjemedlem eller tillhör ens skola eller jobb.

Kan man få ADHD i vuxen ålder?

Många personer med adhd/add får sina svårigheter diagnostiserade först i vuxen ålder och kan under lång tid ha haft kontakt med vården eller andra myndigheter, utan att ha fått adekvat behandling. Enligt aktuell forskning kvarstår vissa symtom på adhd/add hos de allra flesta som diagnostiserats i barndomen.

Hur upptäcker man adhd hos vuxna?

Hur märks det att någon har adhd?

  • Du har många tankar och idéer i huvudet på samma gång.
  • Du har svårt att komma igång med uppgifter, och svårt att avsluta dem.
  • Du har svårt att följa långa instruktioner.
  • Du kan ha svårt att hålla ordning omkring dig.
  • Du kan ha svårt att passa tider.

Kan man få adhd från ingenstans?

För en ADHD-diagnos krävs att patienten ska ha haft sina problem redan som barn, men nu visar en studie publicerad i tidskriften JAMA Psychiatry att många vuxna som uppfyller diagnoskriterierna inte har haft problemen i barndomen.

Kan man framkalla adhd?

Det är vanligt att flera i en familj eller släkt har liknande svårigheter. I de flesta fall är ärftlighet den viktigaste faktorn, men även andra biologiska och psykosociala miljöfaktorer kan påverka. Det innebär att både arv och miljö påverkar hur och hur starkt problemen med adhd visar sig.

Vad kostar det att göra en adhd utredning?

Den första delen av utredningen kostar 7000 kr. Finns det underlag att gå vidare till fördjupad neuropsykiatrisk utredning ingår denna kostnad i priset för hela utredningen. Vill du veta mer eller har andra specifika frågor är du välkommen att kontakta oss för ett inledande samtal.

Share this post