Allmänning

Hur gar en upphandlingsprocess till?

Hur går en upphandlingsprocess till?

Upphandling genomförs antingen genom: Lag om offentlig upphandling (LOU), Lag om valfrihetssystem (LOV) eller Lag om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster. Vid upphandlingsprocessen finns flera regler att följa i lagstiftningen.

Vad ska upphandlas?

När ska LOU användas? LOU gäller för all offentlig upphandling av varor, tjänster och byggentreprenader som inte omfattas av någon annan upphandlingslag eller av något specifikt undantag som gäller i den enskilda upphandlingen.

Hur är man med i upphandlingar?

I genomförandet av upphandlingen ingår bland annat att ta fram upphandlingsdokument, annonsera samt pröva och utvärdera inkomna anbud. Beslut fattas om vilken leverantör som har vunnit och meddelas till de leverantörer som deltagit i upphandlingen. En viss tid efter detta kan avtal tecknas.

Hur går inköp till?

Inköpsfunktionens uppgift vart att köpa in produkter till rätt kvalitet och till bästa kostnad. Idag handlar effektivt inköp om logistik, d v s läran om effektiva flöden, från inköp av råvara till leverans till konsument. En inköpare kan även arbeta med att granska fakturor, bevaka leveranser och avropsbeställningar.

Varför upphandling?

Offentlig upphandling ska säkerställa att organisationer inom offentlig sektor öppnar upp sina inköp för konkurrens. Detta så att skattemedel används så effektivt som möjligt och företag inom EU kan göra affärer med offentlig sektor på lika villkor.

Vad är en direktupphandling?

En otillåten direktupphandling innebär att en upphandlande myndighet köper en vara, tjänst eller byggentreprenad från en leverantör utan att annonsera köpet enligt upphandlingsreglerna, trots att det inte finns stöd i upphandlingsreglerna för att direktupphandla varan, tjänsten eller byggentreprenaden.

När berörs jag som säljare av LOU?

När en upphandlande myndighet köper varor, tjänster eller byggentreprenader omfattas anskaffningen som huvudregel av lagen om offentlig upphandling (LOU), men inte när den upphandlande myndigheten säljer någon vara, tjänst eller byggentreprenad.

När använder man LUF?

Lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF) gäller för upphandling som genomförs av en upphandlande enhet för verksamhet inom områdena vatten, energi, transporter eller posttjänster enligt 2 kap. 1–8 §§.

Vad är direktköp?

Share this post