Blogga

Varfor ar det sa viktigt med hantverk i Waldorfpedagogiken?

Varför är det så viktigt med hantverk i Waldorfpedagogiken?

De konstnärliga ämnena, som utvecklar elevernas känsloliv, placeras mitt på dagen. Ämnen som hantverk och gymnastik, vilka är till för elevernas viljeliv, schemaläggs på eftermiddagen. På schemat finns inga håltimmar för elever. Schemat i waldorfskolan stödjer elevernas inlärning och motverkar skoltrötthet.

Är waldorfskolor bra?

Där jämfördes exempelvis i en delundersökning resultaten av elevenkäter i kommunala skolor och gymnasier med waldorfskolor. Resultaten är ytterst intressanta: Waldorfeleverna upplevde oftare än kommunala skolans elever att undervisningen i samhällsorienterande ämnen var bra och intressant.

Vad är grundtanken i Waldorfpedagogiken?

Waldorfskolan arbetar med utgångspunkt i Rudolf Steiners människosyn. Denna är baserad på grundtankar som kan formuleras: Människan utvecklas enligt lagbundenheter i såväl kroppslig som själslig och andlig bemärkelse. Under uppväxten vävs det helt unika livsmönstret för varje enskild individ.

Varför är det så viktigt med hantverk i Waldorfpedagogiken Vad är dina tankar kring detta?

En konstnärlig och hantverksmässig bearbetning av lärostoffet inbegriper många sidor hos eleven och gör att lärostoffet blir levande på ett personligt sätt och anpassat till varje elev.

Har Montessoripedagogiken och Waldorfpedagogiken någon gemensamt?

Det finns många likheter i de båda olika pedagogiska inriktningarna, som till exempel tillrättalagd miljö och åldersintegrering. Ändå skiljer sig sättet att förmedla kunskap. Resultaten från de nationella proven uppvisar inte stora skillnader.

Har Montessoripedagogiken och Waldorfpedagogiken någon gemensamt när det gäller?

Annat Montessori och waldorf är två alternativa pedagogiker som fått starkt fäste i förskolan och som vi tittat närmare på. Vi hittade överraskande många likheter men också stora olikheter. På de följande sidorna kan du läsa om hur de ser på barns utveckling, verksamheten och lärandet.

Share this post