Ny

Vad ar grundersattning?

Vad är grundersättning?

Man kan få ersättning från dag 1 som medlem i a-kassan. Men då kan man bara få ersättning grundad på arbetstiden istället för inkomsten. Har man varit med i a-kassan kortare tid än 12 månader kan man få grundersättning på maximalt 510 kronor om man arbetad heltid det senaste året.

Vad händer om man ljuger för a-kassa?

Om du medvetet lämnar felaktiga uppgifter A-kassan kan besluta att du blir av med din ersättning under en längre period. Det gäller om du medvetet eller genom grovt slarv har lämnat felaktiga eller vilseledande uppgifter till a-kassan och på så vis får mer ersättning än vad du har rätt till.

Hur vet Akassan att man jobbar?

Det kallas arbetsvillkoret och innebär att man ska ha jobbat i en viss omfattning innan arbetslösheten. Huvudregeln är att du måste ha arbetat i sex månader med minst 80 arbetstimmar varje månad under det senaste året. Uppfyller man inte det prövar a-kassan arbetsvillkoret enligt alternativregeln.

När sjunker a-kassan?

Däremot måste du vara i åldern 20 – 65 för att få a-kassa. Det finns även vissa andra åldersgränser som kan påverka hur mycket du får ut. Om du är under 25 år och har aktivitetsstöd så får du 70 procent av din tidigare inkomst under ersättningsdagarna 101 – 200, men takhöjningen gäller även för dig.

Hur beräknas grundersättning?

När grundersättningen räknas ut tittar a-kassan på hur mycket du har arbetat totalt de senaste 12 månaderna. Sedan fördelar de den på antalet veckor under året, och får fram din genomsnittliga arbetstid per vecka. Det är sedan den genomsnittliga veckoarbetstiden som avgör hur mycket pengar du kan få i grundersättning.

Hur räknar man ut grundersättning?

Grundersättning- När vi räknar ut din grundersättning så tittar vi på hur mycket du faktiskt arbetat under de senaste tolv månaderna och räknar ut din genomsnittliga veckoarbetstid. Det är den uträknade genomsnittliga veckoarbetstiden som avgör hur mycket du får i grundersättning.

Vad är återbetalningsskyldighet?

Om du fått ersättning från a-kassan som du inte haft rätt till kan du bli återbetalningsskyldig. Du är skyldig att betala tillbaka ersättningen om: du har orsakat att pengarna betalats ut fel, det gäller även om du inte förstått att du inte hade rätt till pengarna.

Hur kontrollerar a-kassan?

A-kassorna kan kontrollera sina uppgifter mot CSN, Försäkringskassan och Bolagsverket, men det sker inte rutinmässigt, utan först när något inte ser helt rätt ut. Ett antal slumpmässiga kontroller görs också varje år.

Kan man vara inskriven på arbetsförmedlingen och jobba?

Om du har jobb eller studier inom tre månader men är arbetslös just nu, kan du skriva in dig hos oss. Som inskriven kan du sedan söka a-kassa och få stöttning i att hitta en tillfällig anställning eller ett sommarjobb.

Vad händer efter 300 dagar a-kassa transport?

Som längst kan du få arbetslöshetsersättning i 300 ersättningsdagar. Det kallas för en ersättningsperiod. Om du är förälder till barn under 18 år kan du få arbetslöshetsersättning som längst i 450 dagar. För att få en ny ersättningsperiod måste du uppfylla ett nytt arbetsvillkor.

Vad händer efter 300 dagar a-kassa unionen?

Vad händer med ersättningen från a-kassan efter 300 dagar? Har du uppfyllt ett nytt arbetsvillkor kan du få rätt till en ny ersättningsperiod om 300 dagar som börjar gälla direkt, med sex inledande karensdagar.

Share this post