Frågor

Far ukrainska medborgare resa till Sverige?

Får ukrainska medborgare resa till Sverige?

Inresa från Ukraina Som ukrainsk medborgare får du resa in i Sverige utan visering i max 90 dagar, om du har biometriskt pass. Saknas biometriskt pass krävs i vanliga fall visering för inresa. Det finns dock inget krav på giltig resehandling om du ansöker om asyl vid ankomst till gränsen.

När öppnar gränsen till Sverige?

Den 9 februari 2022 hävde svenska myndigheter samtliga covidrestriktioner för inresa i Sverige från ett EU/EES-land. Detta innebär att alla, oberoende av medborgarskap, får resa in i Sverige från ett EU/EES-land utan några covidspecifika restriktioner.

Vilka reserestriktioner gäller?

Från och med 1 april 2022 råder inte längre något inreseförbud till Sverige. I andra länder kan restriktioner förekomma så följ Sveriges ambassads information om vad som gäller på ditt resmål. Här har vi samlat myndigheternas information om resor.

När gick Ukraina med i EU?

Associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina godkändes samtidigt av Europaparlamentet och Ukrainas parlamentet den 16 september 2014. Avtalet trädde först i kraft fullt ut efter att de nationella parlamenten i EU:s 28 medlemsstater hade ratificerat det.

Vad gäller för inresa till Sverige från Storbritannien?

Britiska medborgare behöver inte visum för att tillfälligt besöka Sverige i upp till 90 dagar över en period av 180 dagar. Om du vistas i Sverige på uppehållstillstånd eller annat visum, räknas dessa inte till de 90 dagar du kan vistas i Sverige utan krav på visum. Giltig id-handling krävs vid inresa till Sverige.

Vad gäller för inresa till Sverige från Spanien?

Reser du från Spanien påverkas du inte av inreseförbudet oavsett medborgarskap. Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kan återvända till sina hem även om de reser in från tredjeland. Inreseförbudet gäller inte heller för personer som har särskilt viktiga skäl att resa till Sverige.

Vad är Schengenvisering?

Visum ger en person tillstånd för att resa in och vara i ett land under en kortare tid. Den som är medborgare i ett land utanför EU kan behöva visum för att besöka Sverige.

Är gränsen öppen från Norge till Sverige?

Resa till Sverige Inreseförbudet för resande till Sverige från Norden och övriga EU- och EES-länder upphävdes den 9 februari 2022. Inreseförbudet för övriga resande från länder utanför Norden och EU/EES upphävdes den 31 mars 2022. Du hittar all aktuell information om inreseregler till Sverige på polisens hemsida.

Vilka länder avråder UD att resa till 2022?

Med anledning av säkerhetsläget i regionen har Utrikesdepartementet den 28 februari 2022 beslutat om att avråda från alla resor till Belarus.

Share this post