Allmänning

Vad galler vid Umgangesresor?

Vad gäller vid Umgängesresor?

Umgängesresor regleras i Föräldrabalkens 6 kap 15b § som föreskriver att boendeföräldern ska ta del i kostnaderna vid umgängesresor efter vad som är skäligt med hänsyn till båda föräldrarnas förmåga och övriga omständigheter. Fördelningen av resekostnaderna bygger alltså på en skälighetsbedömning.

Måste man gå på samarbetssamtal?

Vad man behöver hjälp med är individuellt, man kan ta upp allt som rör föräldraskap och barnet. Syftet med samarbetssamtalen är att nå gemensamma överenskommelser kring barnen. Det går inte att tvinga någon till samarbetssamtal, men en vägran kan vara till nackdel för den avstående föräldern.

När ska man anmäla faderskap?

Socialnämnden underrättar Skatteverket när de har bekräftat ett faderskap. Skatteverket registrerar normalt faderskapet från det datum socialnämnden har godkänt bekräftelsen. Om socialnämnden har godkänt faderskapet före barnets födelse registrerar Skatteverket i stället faderskapet från och med barnets födelsedatum.

Vem betalar resor till och från umgänge?

Av 6 kap. 15 b § föräldrabalken följer att den förälder som barnet bor hos (boendeföräldern) ska ta del i kostnaderna för de resor som föranleds av barnets behov av umgänge med den andra föräldern (umgängesföräldern). Det primära kostnadsansvaret för umgängesresor ligger alltså på umgängesföräldern (se prop.

Vem står för kostnader vid umgänge?

Pappan som umgängesförälder har enligt praxis skyldighet att stå för de kostnader som uppstår för mat, hygienartiklar och aktiviteter under umgängestiden. Som umgängesförälder har pappan även det främst ansvaret för resekostnaderna. Boendeföräldern ska dock bidra till kostnaderna efter vad som är skäligt.

Vad händer om man vägrar samarbetssamtal?

Det är dock tyvärr inte möjligt att genom domstol ”tvinga” honom att gå på samarbetssamtal, utan om han inte dyker upp får man helt enkelt ta tvisten ett steg längre och ansöka om umgänge till barnet, där domstolen gör en bedömning utifrån principen om barnets bästa som redogjorts ovan.

Måste man gå till familjerätten?

Det går inte att tvinga någon till samtal. Samarbetssamtal är frivilligt och båda föräldrarna måste ha en vilja komma överens om vårdnad, boende och umgänge för sina barn.

Måste man registrera faderskap?

Ni som har fått barn och inte är gifta måste fastställa faderskap eller föräldraskap. Alla barn har rätt till sitt ursprung. Därför är det viktigt att fastställa vilka föräldrarna är. Det handlar bland annat om barnets rätt till försörjning och arv.

Share this post