Frågor

Vad menas med Genrepedagogik?

Vad menas med Genrepedagogik?

Genrepedagogik – en modell ”Den genrepedagogiska modellen syftar till att stegvis, med hjälp av en explicit undervisning, stötta eleverna att utveckla inte bara sitt vardagsspråk utan även ett effektivt skolspråk.” skriver Johansson och Sandell Ring (2012) i sin bok Låt språket bära, genrepedagogik i praktiken.

Vad har man för nytta av grammatik?

Grammatik är regler för hur man använder orden och tecknen i ett språk på ett korrekt sätt. Du använder grammatik för att kunna förstå skriven och muntlig kommunikation och för att kunna få över en korrekt kommunikation till en annan person, så att han förstår den.

Vad är Kulturkontext?

Kulturkontexten innebär att det inom SFL finns språkliga mönster som används olika för att nå ett visst syfte i ett socialt sammanhang. Dessa mönster känns igen av medlemmarna i en viss kultur. Varje steg i mönstret är av vikt, och utelämnas något skapas en förvirring hos mottagaren.

Varför Genrepedagogik?

Genrepedagogik går ut på att lärarna blir mer språkorienterade i sin undervisning. Det gör att eleverna blir medvetna om språkliga mönster i texter för att lättare tillägna sig nya kunskaper i skolans alla ämnen. Lärarna i Bjuv har uppmuntrats att utveckla ett tematiskt arbetssätt där de samarbetar över ämnesgränser.

Vad menas med att göra språket explicit?

ex. debattartikeln är dekontextualiserat. Detta betyder att det inte finns något sammanhang som kan hjälpa eleven att förstå vad texten handlar om. Att språket är specialiserat gör det inte heller lättare för att skapa förståelse för eleverna.

Vad är Modelltexter?

Cirkelmodellen är en metod som stöttar elevernas förståelse för och skrivande av olika texttyper genom att använda modelltexter. I den här kursen får du en genomgång av cirkelmodellens olika faser, tillsammans med exempel och konkreta uppgifter för din egen undervisning.

Vad är Situationskontext?

Den andra typen av sammanhang är situationskontexten som innebär att språket anpassas efter en viss situation och tillfälle. Situationskontexten har tre särdrag: det man talar eller skriver om, förhållandet mellan sändare och mottagare och om det är språk i tal eller skrift.

Share this post