Blogga

Ar det mojligt att avverka i nyckelbiotop?

Är det möjligt att avverka i nyckelbiotop?

Skogen kan inte avverkas och man får ingen ersättning vilket kan vara ekonomiskt förödande för skogsägaren. Det är förvisso inte förbjudet att avverka skog som innehåller nyckelbiotoper. Men skogsindustrin tar inte emot virket i enlighet med dagens stränga regelverk. Och ett beslut om nyckelbiotop kan inte överklagas.

Vad gäller i nyckelbiotop?

En nyckelbiotop är ett område i skogen som i och med sina höga naturvärden har en mycket stor betydelse för skogens växter och djur. I en nyckelbiotop kan det finnas hotade eller sällsynta arter som behöver området för sin överlevnad.

Är nyckelbiotoper skyddade?

De nyckelbiotoper som registrerats hos Skogsstyrelsen har inget juridiskt skydd, snarare förväntas markägaren ta sitt ansvar enligt det så kallade skogliga sektorsansvaret. De nyckelbiotoper som inte har inventerats och registrerats ännu saknar således i princip helt skydd från avverkning.

Är det tillåtet att röja i en nyckelbiotop?

Det finns inget lagligt skydd för nyckelbiotoper, varken i Skogsvårdslagen eller MI eller i annan lagstiftning. På skogsmark så är ”pågående markanvändning” skogsbruk, dvs. produktion och avverkning av virke.

Vilka biotoper finns det?

Exempel på olika biotoptyper

  • Insjö
  • Kärr.
  • Mosse.
  • Strand.
  • Öken.
  • Savann.
  • Stäpp.
  • Regnskog.

Vem inventerar nyckelbiotoper?

Skogsstyrelsen har sedan 1990-talet inventerat och registrerat nyckelbiotoper inom de uppdrag och/eller ramar som vi har haft. Från 1993 till och med 2016 har Skogsstyrelsen haft uppdrag och/eller budgetposter som styrt oss i våra regleringsbrev.

Vad säger skogsvårdslagen?

Skogsvårdslagen uttrycker vilka krav samhället har på dig som skogsägare. I lagen anges att skogen är en förnybar resurs som ska skötas så att den uthålligt ger en god avkastning. Samtidigt ska du ta hänsyn till naturen, kulturmiljön, rennäringen och andra intressen.

Hur många biotoper finns det i Sverige?

Det finns sammanlagt 19 olika skyddsvärda biotoptyper.

Vad är det för skillnad på biotop och habitat?

Men själva platsen arten lever, alltså hemmet för växten eller djuret, kallas habitat. Ett naturligt avgränsat område, med enhetlig miljö och likartad sammansättning, av växt och djurarter kallas biotop.

Share this post