Ny

Vilket ar Sveriges storsta ran?

Vilket är Sveriges största rån?

Rånet mot Gotabanken 1990 eller 930-miljonerskuppen som den också kallas, är det bankrån som genomfördes mot Gotabanken på Oxtorgsgatan i Stockholm den 5 november 1990 där rånarna kom över ett rekordstort byte på ca 890 miljoner svenska kronor i statsobligationer. Det är det största rånbytet i svensk kriminalhistoria.

Hur många rån sker i Sverige?

Anmälda rån Under 2020 anmäldes 8 810 rån, vilket var en minskning med 2 procent jämfört med 2019. Den vanligaste typen av rån, personrån (mot privatpersoner) minskade med 5 procent, till 7 370 anmälda brott.

Vad hände med maskeradligan?

Medlemmarna dömdes till långa fängelsestraff. Rimdahl dömdes till 10 års fängelse. Efter att ha avtjänat en del av sitt straff på Norrköpingsanstalten fritogs Rimdahl och Christer Örjestam (även kallad Yxmannen) den 27 april 1988 under uppseendeväckande former av Axelzon som hade smitit från en permission.

Vilka blev dömda för helikopterrånet?

Två av de fyra (Charbel Charro och Mikael Södergran) dömdes till fem års fängelse vardera, medan Goran Bojovic dömdes till tre års och Marcus Axelsson till två års fängelse. Åtalet mot den femte personen för medhjälp vid grovt rån ogillades, men han dömdes för skyddande av brottsling.

Vem rånade gotabanken?

Det är verkligheten för skådespelaren Dragomir Mrsic, 52, känd som bland annat torpeden Mrado i filmerna ”Snabba cash” men på senare år även i tv-serien ”Bonusfamiljen”. 1990 dömdes skådespelaren till tre år och sex månaders fängelse för ett väpnat rån mot Gotabanken i Stockholm.

Hur mycket pengar stals i helikopterrånet?

Pengarna ännu försvunna Sju personer dömdes den 7 oktober 2010 för inblandning i helikopterrånet. Trots det är det fortfarande ingen – förutom rånarna – som vet vad som hände med bytet på 39 miljoner kronor. – Det här är personer som vi har haft att göra med många gånger tidigare.

Har rånen ökat?

Antalet anmälda rån mot personer under 18 år har mer än fördubblats i Sverige under perioden 2015–2019, och de som misstänks är i huvudsak 15–20 år. Även den självrapporterade utsattheten för rån har ökat kraftigt bland ungdomar.

Vem är Axel i maskeradligan?

”Axel” – en av de dåvarande medlemmarna i Maskeradligan. Ingvar Hofstedt – dåvarande kriminalinspektör. Lars Göran – en av rånarligans rånoffer. Jeanette – ett av rånarligans rånoffer.

Vilka var medlemmarna i militärligan?

Militärligan eller AK-ligan som de själv valde att kalla sig, var en sammanslutning av kriminella, specialiserade på grova rån, verksamma i början av 1990-talet och leddes av Carl Sumonja, numera Carl Thunberg. En del av Militärligan bestod av Sumonjas släktingar.

Hur många dömdes för helikopterrånet?

Sju personer dömdes för helikopterrånet mot G4S värdedepå i Västberga. Men upp till ett tjugotal personer misstänks ha varit inblandade.

Vad hände med pengarna från helikopterrånet?

Teorin att rånarna ska ha lyckats smuggla ut pengarna ur landet avfärdas dock av Hans Knutsen-Öy som ledde rånutredningen, i en intervju i P3 Dokumentärs ”Helikopterrånet”. Det har spekulerats att pengarna ska ha tagits till Serbien, till en person som kallats för ”Gudfadern”. Det är Hans Knutsen-Öy kritisk till.

Share this post