Allmänning

Varfor 15-arsgrans energidryck?

Varför 15-årsgräns energidryck?

Många butiker har satt en åldersgräns på 15 år, vilket anses väldigt lågt eftersom barn/unga i den åldern inte kan förväntas förstå konsekvenserna av denna dryck. Eftersom det ofta handlar om ett intag av fler än en burk per dag så kan det vara hälsofarligt.

Hur gammal ska man vara för att köpa monster?

I dag finns det inte några regler på EU-nivå om åldersgräns för köp av energidrycker. Vissa länder, som till exempel Litauen, har dock infört en lagstiftad åldersgräns på 18 år. I Sverige införde dagligvaruhandelbranschen en frivillig riktlinje 2009 med en åldersgräns på 15 år som följs av många, men inte alla.

Är det olagligt att langa energidryck?

Och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Idag finns det ingen lag som förbjuder personer i en viss ålder att köpa energidryck eller att köpa ut en sådan åt en vän.

När kom den första energidrycken till Sverige?

Energidryckerna introducerades i Sverige 1996 och har sedan dess varit omdiskuterade. Från början fanns det bara ett par olika märken av energidrycker, men under åren har det kommit allt fler och idag kan man hitta omkring tio olika märken. Exempel på energidryck är Red Bull, Monster och Burn.

Är det olagligt att sälja energidryck till barn?

Det är inte förbjudet att sälja energidrycker till barn under 15 år, men det finns en rekommendation att inte göra det.

Har Ica åldersgräns?

Men nu gäller samma regel på alla Ica-butiker i Sverige – för att köpa drycken måste man vara minst 15 år. – Jag skulle inte säga att vi är rädda för detta, jag tror generellt att de flesta Ica-butiker har haft åldersgränsen sen innan, men nu vet man att man har kollektivet i ryggen.

Vart kan man köpa energidryck utan leg?

Vid överdosering kan man drabbas av sömnproblem, huvudvärk, ångest, yrsel och hjärtklappning. Alva och Casper är överens om att tonåringarna i Köping vet vart det går att köpa energidryck utan att behöva visa legitimation.

Share this post