Blogga

Vad ar syftet med spontat virke?

Vad är syftet med spontat virke?

Spont eller spontat virke är brädor med spår (not och fjäder) som gör att de kan kilas ihop en efter en, efter eller på varandra. Råspont används vanligtvis i golv, yttertak och väggar.

Vad är spontat trä?

Spontat virke Virke med fjäder på den ena kantsidan och not (ränna, spår) på den andra för sammanfogning.

Varför använder man råspont?

Råspont används vanligtvis i golv, yttertak och väggar. Råspont tillverkas från splintved som har en något sämre virkeskvalitet. Precis som allt annat organiskt material kan råsponten angripas av mögel. Fördelen med råspont är att det är möjligt att upptäcka angrepp i tid och enkelt att sanera.

Varför råspont?

Råspont är en typ av bräda som är framtagen bland annat för att användas till undertak. Råsponten består av sågade brädor av gran eller fur med not och fjäder längs dess sidor. Detta gör att brädorna fäster i varandra så att de tillsammans bildar en hel träskiva över taket.

Hur stor limträbalk ska man ha?

Vid leveransen håller limträet en fuktkvot av 12 – 15 % och densiteten är då cirka 470 kg/m3. Impregnerat limträ har dock en densitet på cirka 600 kg/m3.

Hur dimensionera limträbalk?

Limträbalkarna förutsätts stagade mot vippning….

  1. Dimensionerande bärförmåga i kN för centriskt belastade limträpelare med rektangulärt tvärsnitt och ledad infästning i båda ändar (pendelpelare).
  2. Kortvarigaste lasttyp i lastkombinationen är av typ M, till exempel snölast.

Hur används råspont?

Det är vanligt att råspont används som beklädnad i olika byggprocesser relaterade till golv, tak och väggar. Om virket ska vara synligt i en interiör, används istället oftast så kallad hyvelspont, som hyvlats slätt på sågverket.

Hur lägger man råspont på tak?

Börja alltid sätta råspont längs takfoten och arbeta dig sedan upp mot nock. Detta gör att du kan stå och arbeta på de brädor som precis spikats dit. Vid gavlarna släpper du ut tillräckligt mycket för att sedan rensåga när all råspont är satt. På så sätt får du ett rakt avslut att fästa vindskivorna i.

Hur mycket klarar en limträbalk?

Vilka fördelar har limträ?

Limträet kan återanvändas eller återvinnas. Vackert – Limträ är karaktärsskapande och används därför gärna av arkitekter. Energisnålt – Energiförbrukningen vid limträtillverkning är mycket låg jämfört med andra material. Beständigt – Limträ klarar tuffa väderförhållanden bättre än många andra konstruktionsmaterial.

Share this post