Blogga

Hur lange ska ho ligga?

Hur länge ska hö ligga?

tor 06 jun 2019, 16:52#569803 Jag pratade med en farbror som har tagit hö i 40 år, han sa så här över att det kan ligga upp till 14 dagar på slag: med en slåtterskära så ligger grässtråna som ett paraply för det som är under, vilket gör att man inte behöver oroa dig för fukt och mögel som vid att köra med kross då …

Hur lång tid tar det för hö att torka?

Vattenhalten vid skörd brukar vara runt 18 till 20 procent och ska sedan ner till 15 procent. Torkprocessen tar runt 12 dagar.

Hur torka hö?

Har man ingen skulltork så funkar det fortfarande bra att göra så. Jag har själv (för några år sedan) fått in hö direkt från fälten utan att ha skulltork, det har fungerat utmärkt. Men det förutsätter många dagars torkväder och bönder som är kunniga nog att kunna skörda och pressa vid rätt tillfällen.

Hur länge kan hö ligga i blöt?

Det handlar om stora mängder vatten varje dag, 17 liter per kilo, för att blötläggningen ska få effekt, och grovfodret måste ligga i blöt i minst tolv timmar. Blötläggningen påverkar dessutom den hygieniska kvaliteten i fodret och lakar ur mineraler och vitaminer.

Varför gör man höbalar?

Ensilage kan lagras på flera olika sätt. I tornsilor, plansilor, ”limpor”, ”korvar” och som balar. Ensilage är ett mer högvärdigt foder än hö och används idag i storskaliga sammanhang. Ensilage är den vanligaste typen av grovfoder, särskilt i mjölkproduktionen.

Hur lagrar man hö?

Hö konserveras genom att man vid höskörden torkar bort så mycket vatten att inga mikroorganismer kan växa. Det är därför viktigt att höet lagras torrt och inte återfuktas, om man skall kunna bibehålla en bra hygienisk kvalitet hela året.

Hur vet man att hösilaget är dåligt?

Det vanligaste är att man upptäcker att fodret inte ser ut, luktar eller känns som vanligt, till exempel att några höbalar är mycket dammiga och att känns som om det ”sticker” i näsan när man hanterar dem, eller att man tydligt ser mögelsvamp på ytan av (eller inuti) en ensilage- eller hösilagebal när man tar av …

Vad räknas som lågt socker i hö?

Normala och friska hästar tolererar hö och hösilage med relativt högt sockerinnehåll. Emellertid bör man till hästar, som är särskilt känsliga för socker i fodret (Cushings syndrom, insulinresistens och fång), välja grovfoder med mindre än 10% (100 gram per kg torrsubstans) sockerinnehåll.

Hur länge kan Betfor ligga i blöt?

Betfor snitsel ska blötläggas i minst 1 timme och Betfor pellets i minst 2 timmar.

Share this post