Rekommendationer

Vilka sjukdomar ger fri tandvard?

Vilka sjukdomar ger fri tandvård?

De diagnoser som ger rätt till tandvårdsstöd med intyg om F-tandvård är:

  • Svår psykisk funktionsnedsättning.
  • Parkinsons sjukdom.
  • Multipel skleros.
  • Cerebral pares.
  • Reumatoid artrit.
  • Systemisk lupus erythematosus.
  • Sklerodermi.
  • Amoytrofisk lateralskleros.

Vad är Tandsanering?

I vissa fall kan man också behöva ta bort en tand i samband med tandreglering eller protetiskt behandling. Borttagning av en tand görs också ofta vid en tandsanering före strålbehandling.

Kan tandläkare upptäcka cancer?

Därför bör tandläkare alltid undersöka sina patienter för förändringar som kan utvecklas till cancer, rekommenderar Lars Sand, käkkirurg på Akademiska sjukhuset i Uppsala. I Sverige upptäcks uppåt 350 fall av oral cancer varje år, ofta av tandläkare, berättar Lars Sand, som forskar om oral cancer.

Kan du få tandvårdsbidrag från och med 24 år?

Det finns tre typer av stöd som du kan få från och med det år du fyller 24 år: Det allmänna tandvårdsbidraget, ATB. Det innebär att du får ett tandvårdsbidrag på 300 eller 600 kronor per år beroende på hur gammal du är. Ett särskilt tandvårdsbidrag, STB, som kan du få till förebyggande tandvård om du har en sjukdom som påverkar tänderna.

Vilka personer har rätt till nödvändig tandvård?

Alla som har rätt till uppsökande verksamhet har också rätt till nödvändig tandvård. Det är. personer som omfattas av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. personer med ett varaktigt behov av omfattande vård- och omsorgsinsatser.

Hur mycket Tandvård kan du få i din region?

Ibland kan du få tandvård för samma avgift som sjukvård inom din region. Behöver du mycket tandvård gäller det vanliga högkostnadsskyddet för hälso- och sjukvård. Det betyder att vården kostar högst 1 150 kronor under ett år. För personer som är 85 år och äldre är sådan tandvård avgiftsfri.

Vad är avgiften för tandvård?

Det betyder att vården kostar högst 1 150 kronor under ett år. För personer som är 85 år och äldre är sådan tandvård avgiftsfri. Tandvård för samma avgift som vid sjukvård gäller vid följande situationer: Du har en sjukdom och behöver tandvård som en del av behandlingen.

Share this post