Allmänning

Hur manga far komplikationer efter forlossning?

Hur många får komplikationer efter förlossning?

Det är sannolikt mindre än 5 till 10 procent av alla förstföderskor som inte haft någon bristning alls efter förlossning, och cirka 15 till 20 procent som endast fått en grad 1-bristning.

Hur många får framfall efter förlossning?

Framfall drabbar ungefär en av tre kvinnor som har fött ett eller flera barn. Ett framfall kan uppstå under eller strax efter en graviditet eller kan ta många år att utvecklas.

Hur vanligt är det med Sfinkterruptur?

Drygt tre procent av alla kvinnor får en bristning (grad III och IV) som omfattar ändtarmens ringmuskel, en s.k. sfinkterruptur. Det är framförallt dessa allvarliga bristningar som kan ge problem under lång tid efter förloss- ning.

Hur många får allvarliga förlossningsskador?

Och det är ju oftast väldigt små skador. De större skadorna, som vi kanske i allmänhet pratar om som problem, är mycket mer ovanliga. I de större studierna så är det mellan 2 och 6 procent av kvinnorna som får större skador, men så mycket som 75 procent av alla kvinnor får någon bristning i samband med sin förlossning.

Hur vanligt är det att dö under förlossningen?

Varje dag dör omkring 830 kvinnor vid förlossning, i samband med komplikationer under graviditeten eller efter osäkra aborter. För varje kvinna som dör drabbas 20 av allvarliga skador, infektioner eller funktionsnedsättningar.

Hur många får framfall?

Framfall (prolaps) i underlivet är vanligt; så många som hälften av alla kvinnor utvecklar framfall i något skede av livet, men bara 10–20 % söker vård på grund av åkomman. Framfall är inte farligt, men kan försämra livskvaliteten.

Varför får man framfall efter förlossning?

Du som har fött barn genom slidan har betydligt större risk för att få framfall än den som inte har fött barn eller har fött med kejsarsnitt. Risken ökar med antalet förlossningar. Risken ökar också om det uppstått skador under förlossningen, som stora bristningar i underlivet.

Vad är Sfinkterskada?

Analsfinkterskada eller analsfinkterruptur (ofta bara sfinkterskada) innebär en skada eller spricka i kvinnans underliv mellan slidan och ändtarmsöppningen (i det så kallade perineumområdet). Det är en allvarligare form av de vanligare förlossningsbristningarna.

Hur många drabbas av förlossningsskador?

År 2018 fick 10,7 procent av förstföderskorna allvarliga bristningar i samband med en instrumentell förlossning, jämfört med 12,2 procent år 2017. För icke-instrumentella förlossningar var motsvarande siff- ror 3,7 procent år 2018 och 4,2 procent år 2017.

Hur vanligt är det att man spricker?

Cirka 80 procent av förstföderskor får ytliga bristningar i slidans och underlivets hud i samband med vaginal förlossning och det läker oftast väl. Större bristningar, som omfattar skador på den yttre och ibland den inre ändtarmsmuskeln (bristning grad 3 & 4), drabbar knappt 3 procent av alla kvinnor som föder barn.

Share this post