Allmänning

Vad menas med termisk komfort?

Vad menas med termisk komfort?

Med termisk komfort menas hur ett utrymme upplevs med avseende på temperatur och drag. De faktorer som påverkar den termiska komforten är: riktad operativ temperatur. golvtemperatur.

Vad är termiskt klimat?

Det termiska klimatet är en benämning på de faktorer som påverkar människans värmeutbyte med omgivningen. Hur temperaturen upplevs beror på lufttemperaturen, ytors temperatur, luftrörelse och temperaturskillnader mellan olika höjder.

Vilka problem kan uppstå när man använder luftburen värme?

Dock visar resultaten att frånluft- systemet med radiatorer och främst det luftburna värmesystemet ger sämre inomhusklimat än övriga system. Även om luftburna värmesystem kan ha lägre installationskostnader tyder dessa resultat på att luftburna värmesystem är energieffektiva på bekostnad av inomhusklimatet.

Vad är god inomhusmiljö?

Det finns många faktorer som påverkar människors hälsa och inomhusmiljö. Därför ska byggnaders vatten, avlopp, ljus och ventilation vara av god kvalitet. Fukt, radon och buller kan påverka hälsan negativt och måste dels förebyggas, dels åtgärdas.

Vilken myndighet sätter kraven på inomhusklimatet?

Arbetsmiljöverket har mandat att sätta krav på inomhusmiljön i arbetslokaler. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter kan koldioxidhalten användas som indikator på att luftkvaliteten är tillfredsställande i lokaler där personer är den huvudsakliga föroreningskällan.

Vad menas med ekvivalent temperatur?

Ekvivalent temperatur: Tar viss hänsyn till människans upplevelse av temperaturen. Den inkluderar både människans värmeavgivning och luft- hastigheten. Det är bland annat samma faktorer som ingår i den operativa temperaturen (se operativ temperatur).

Vad är luftburet värmesystem?

Detta system innebär att värmen sprids via luften i huset, vilket innebär att luften måste flytta på sig, för att värmen ska spridas effektivt.

På vilka olika sätt påverkas en byggnad och vår inomhusmiljö av fukt?

Hur påverkar ljud ljus och luft vår arbetsmiljö?

Ljud och buller Buller kan orsaka stress, koncentrationssvårigheter, minskad prestationsförmåga samt påverka vår fysiska och psykiska hälsa. Tillfälliga eller bestående hörselskador, tinnitus, sömnstörningar, svårigheter att kommunicera med tal och att uppfatta varningssignaler är några ytterligare risker med buller.

Vilket krav ställs i första hand på inomhusklimatet i en byggnad?

Boverkets byggregler, BBR, utvecklar de krav som ställs i PBL och PBF. Första besiktningen av ventilationssystem ska säkerställa att ventilationssystemet uppfyller kraven i BBR. För OVK är det främst avsnitt 6 i BBR om hygien, hälsa och miljö som är aktuellt.

Share this post