Blogga

Varfor ar inte aktiv dodshjalp tillatet i Sverige?

Varför är inte aktiv dödshjälp tillåtet i Sverige?

Dödshjälp är enligt svensk lag uttryckligen förbjudet. Att hjälpa någon att ta sitt liv är inte straffbart, men gör man det som läkare riskerar man att mista sin läkarlegitimation. Regeringen tog ställning i frågan 1997 då man i en skrivelse (dir. 1997:147) klargjorde att läkarnas uppgift är att rädda liv.

Är aktiv dödshjälp lagligt i Sverige?

Skriftlig fråga 2020/21:2381 av Helena Antoni (M) Rätten att få avsluta sitt liv vid obotlig sjukdom eller i livets slutskede är begränsad i Sverige. I dag är det olagligt att framkalla döden på aktivt vis; däremot är det tillåtet att avstå fortsatt behandling, så kallad passiv dödshjälp.

Vad är passiv dödshjälp?

Skillnad brukar göras mellan aktiv och passiv dödshjälp. Passiv dödshjälp är lagligt i många länder, bland annat i Sverige. Exempel är människor som ligger i koma eller som väljer att avstå från behandling av en dödlig sjukdom. Beslut fattas av läkare tillsammans med patienten eller patientens anhöriga.

Hur länge har dödshjälp funnits?

Nederländerna var det första landet i världen som legaliserade aktiv dödshjälp 2002. För att hjälpen ska komma i fråga måste läkaren vara övertygad om att döden sker av egen fri vilja och att patientens lidande är outhärdligt. Dock behöver inte patienten vara döende eller lida av en dödlig sjukdom.

Vilka argument brukar föras fram mot aktiv dödshjälp?

Vad gäller argumentet att dödshjälp är en börda för vårdpersonalen skriver Smer att studier från både Oregon och Nederländerna stöder antagandet att det för många läkare innebär en stor känslomässig påfrestning och en tyngande känsla av ansvar att ge eutanasi eller assisterat döende.

Vad är passiv och aktiv dödshjälp?

Aktiv dödshjälp är fall där någon annan utför den dödande handlingen. Vid passiv dödshjälp ges patienten verktyg (till exempel utskrivning av tabletter på recept) i hjälp för att kunna döda sig själv, men där det är patienten själv som utför den dödande handlingen.

Vad gäller för att passiv dödshjälp ska bli aktuell?

Läkaren är även skyldig att alltid erbjuda lämplig palliativ behandling, vilket inkluderar behandling som innebär att patienten får sova bort vissa plågsamma symtom till dess att livet tar slut. Att däremot ge läkarassisterad dödshjälp är dock inte tillåtet, oavsett omkringliggande omständigheter.

Share this post