Rekommendationer

Hur manga Thujor per meter?

Hur många Thujor per meter?

Plantering av tuja Beräkna att det går åt 2 plantor/meter vid planteringen. Om plantorna är torra vid planteringen är det bra att låta dem stå i en hink med vatten några minuter innan planteringen så att de blir ordentligt genomvattnade i jordklumpen.

Hur många liter vatten behöver en nyplanterad häck?

En nyplanterad häck behöver vattnas rikligt men sällan. På hösten är markluften fuktig och vattningsbehovet mindre än under den torra våren. Någon gång i veckan brukar vara lagom under växtsäsongen de första etableringsåren, därefter bara vid väldigt torr väderlek.

Hur djupt gräva för Thuja?

För bästa resultat är det rekommenderat att plantera din Thuja på antingen våren eller hösten. Plantering under sommaren fungerar också, tänk bara på att dem behöver rikligt med vatten. Gräv ett dike där du vill plantera din häck som är åtminstone 40cm djupt och 60cm brett.

Hur brett ska man gräva för häck?

BÖRJA GRÄV Börja att gräva där häcken ska stå, diket som bildas ska vara minst 40 cm djupt och 40 cm brett per planta. När diket är klart fyller du på med kogödsel i botten, 40 liter kogödsel räcker till cirka 10 meter häck.

Hur långt avstånd mellan Tujaplantor?

Vid plantering bör avståndet mellan plantorna vara ca 50 cm från stam till stam. För att kunna utvecklas fritt ska avståndet mellan thujan och stängslet vara 50 cm – 60 cm.

När på året ska man plantera Thuja?

Plantering av tuja Krukodlad tuja kan du därför plantera på hösten. Höstplantering är ofta att föredra då det är mindre stressande för plantorna och det är mindre torrt ute. Klumpodlad tuja bör istället planteras på våren då den behöver längre tid på sig att etablera sig i jorden (innan vintern kommer).

Hur mycket ska man vattna häck?

En riktlinje är 10-20 liter per planta varje gång man vattnar. Tänk på att det tar tid för vattnet att rinna ner. Vattna gärna flera gånger under en kväll. En kort stund per dag hjälper oftast inte då det är svårt för vattnet att tränga ner på djupet då.

Kan man vattna häck för mycket?

Det är alltid bättre att vattna sällan men mycket än att småvattna ofta. Rötterna söker sig till vattnet och om man vattnar så lite att vattnet stannar vid ytan så kommer växten att få ytliga rötter – och det vill vi inte. Vattna ordentligt så vattnet tränger ner i marken så rötterna söker sig på djupet.

När är det bäst att plantera tujor?

Att plantera thujor redan i mars är endast möjligt om tjälen är borta och marken inte längre är frusen. Även om de flesta planterar sina thujor på våren, mellan mitten av april och mitten av maj, är den bästa tiden att plantera faktiskt på hösten.

Vilken jord ska man köpa till Thuja?

Thujor trivs i väldränerad mullrik jord i soliga till halvskuggiga lägen. Förbered planteringsytan genom att blanda i torv- mull eller planteringsjord hela sträckan, ca 50 cm djupt och brett. Torven ska vara väl genomfuktad före plantering.

Hur tätt ska man plantera häck?

Hur tätt de ska sitta beror på vilken häck man väljer, men mellan 3-5 små häckplantor per meter är vanligt, och vill du att de ska växa ihop snabbare så rekommenderas det ofta att plantera i dubbla rader i ett sick sack-mönster.

Får man plantera häck på tomtgräns?

Placering av häck Är buskarna för stora kan fotgängare och cyklister tvingas ut på gatan vilket ökar risken för trafikolyckor. Plantera därför häckar och buskar som är mer än 1 meter höga minst 60 cm från tomtgränsen. Träd och större buskar bör planteras minst 2 meter från tomtgränsen.

https://www.youtube.com/watch?v=EDrFDvtTcbw

Share this post