Ny

Kan Folktandvarden neka vard?

Kan Folktandvården neka vård?

Är privattandläkaren utanför organisationen kan du framföra klagomål eller synpunkter till mottagningen, men du har också möjlighet att anmäla en vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Om du inte är nöjd med din behandling hos Folktandvården klagar du hos patientnämnden i din region.

Vad säger Tandvårdslagen?

En sammanfattning av lagen Med tandvård avses åtgärder för att förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador i munhålan. Målet för tandvården är en god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen, och tandvården ska bedrivas så att den uppfyller kraven på en god tandvård.

Vad händer om en tandläkare gör fel?

Om du vill anmäla vårdskada Du kan anmäla en allvarlig tandvårdsskada till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det har ingen betydelse om skadan har inträffat inom folktandvården eller på en privat mottagning. IVO utreder allvarligare händelser inom tandvården.

När man inte får hjälp av vården?

Kontakta patientnämnden i din region. Vissa händelser kan du anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Du kan också anmäla händelser till Diskrimineringsombudsmannen eller polisen, om dina klagomål rör något som kan vara diskriminerande eller brottsligt.

Hur styrs Sveriges tandvård?

Tandvården regleras genom lagar och regeringsförordningar, bland annat genom Tandvårdslagen (1985:125). Därtill normerar Socialstyrelsen tandvården genom föreskrifter och allmänna råd. Tandvården är en del av hälso- och sjukvården och därför gäller flertalet av hälso- och sjukvårdens lagar även på tandvårdens område.

Kan man klagar på tandläkare?

Lämna synpunkter eller klagomål Kontakta den mottagning eller verksamhet där du fick vård eller behandling. Du kan också kontakta patientnämnden i din region. Vissa händelser kan du anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, men först ska du ha kontaktat verksamheten där du fick vård eller patientnämnden.

Vem kontrollerar tandläkare?

IVO granskar IVO utövar tillsyn över tandvården. Tillsy- nen innebär enligt patientsäkerhetslagen granskning av att verksamheten och personalen uppfyller krav och mål enligt la- gar och andra föreskrifter. Tillsynen utförs av de sex regionala enheterna i Göteborg, Jönköping, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.

Share this post