Frågor

Vad menas med begreppet globalisering?

Vad menas med begreppet globalisering?

Vad är globalisering? Globalisering omfattar allt som för människor, kulturer och ekonomier från olika länder närmare varandra. I affärsvärlden innebär dock globalisering metoder som gör att företag kommer närmare sina kunder över hela världen.

Hur har Sverige påverkats av globaliseringen?

Globaliseringen har förändrat den svenska arbetsmarknadens funktions- sätt. Detta har kommit att påverka stora delar av vårt samhälle. Konkur- rensen har ökat för både arbetsgivare och arbetstagare, vilket bland annat gjort att företagare måste organisera sig på andra sätt än tidigare.

Vilka drivkrafter finns bakom globaliseringen?

Globalisering är en vid term som betecknar en rad processer som på- verkar samhället. En gemensam nämnare är att dessa processer bottnar i ökad rörlighet över nationsgränserna för information, kapital, varor, tjänster och människor.

När började globalisering?

Ibland säger man att globaliseringen inleddes under 1800-talet när telegrafen och ångbåtarna kom och världen sakta men säkert knöts samman. Idag menar vi i regel något annat när vi talar om globalisering. Själva ordet global betyder att någonting omfattar hela världen.

Var är globalisering?

Globalisering är en ekonomisk, kulturell och politisk process som innebär att världens länder knyts närmare varandra. I allmänt språkbruk har globalisering kommit att syfta på den ekonomiska integrationen mellan olika nationella ekonomier.

Har Sverige gynnats av globaliseringen?

För den som är intresserad av industrins förutsättningar är Industrins Ekonomiska Råds (IER) senaste rapport läsvärd. De konstaterar för det första att den svenska industrin gynnats av globaliseringen. Svensk industris integrering i globala värdekedjor skapar jobb och försörjer svenska hushåll.

Hur påverkas samhället av globalisering?

Även om globalisering leder till generellt ökat välstånd och att även fattiga länder blir rikare så kan också globaliseringen leda till att globala orättvisor ökar. Fattiga länder dit företagen flyttar sin produktion kan bli fastlåsta i att leverera billiga varor som den rika världen kan konsumera.

Vad driver på globalisering?

Men faktum är att den viktigaste drivkraften för ökad globalisering är teknisk utveckling och innovation. Man kan illustrera det med en tillbakablick i historien. Under 1800-talet skedde en globaliseringsboom och världshandeln växte kraftigt. Förändringen hängde samman med uppfinningen av ångmaskinen och telegrafen.

Share this post