Frågor

Vad raknas som lokalpost?

Vad räknas som lokalpost?

I de blå brevlådorna läggs ”lokalpost” (försändelser inom det lokala postnummerområdet). I gula brevlådor läggs försändelser till övriga postnummerområden och till utlandet.

Vad är skillnad mellan gul och blå postlåda?

I gul brevlåda läggs försändelser till utlandet och övriga postnummerområden. försändelser till utlandet och övriga postnummerområden. I blå brevlåda läggs ”lokalpost” (försändelser inom det lokala postnummerområdet, här Stockholmsområdet). I gul brevlåda läggs försändelser till utlandet och övriga postnummerområden.

Vad betyder blå postlåda?

När indelningen av brev i första och andra klass upphör i början av nästa år, kan du lämna alla inrikes brev som är försedda med frimärken i blå brevlådor avsedda för 1:a klass. Om det endast finns en gul brevlåda, läggs alla slags försändelser i den.

Vem uppfann brevlådan?

Det var ett sätt att förena enkelhet med säkerhet i tömningen av brevlådor. Brevlådan som var konstruerad av filosofie doktor Martin Wiberg blev en succé och rättigheterna såldes till bland annat Tyskland 1873. I oktober 1893 beslöt postverket att köpa Wibergs uppfinning för 2 000 kronor.

Vad är skillnaden på postlåda och brevlåda?

I en brevlåda stoppar man det man vill skicka till någon. Är det Postens låda så är den gul eller möjligen röd när det lackar mot jul. Andra företag kan ha andra färger. En postlåda är en låda där du får post, oftast räkningar och julkort numera.

När uppfanns brevlådan?

Den allra första brevlådan i Europa tror man installerades i Paris 1653. Redan före mitten på 1800-talet så fanns det brevlådor runtom i hela Frankrike. I Storbritannien så tror man att den äldsta brevlådan sattes upp 1809 i Wakefield. I Sverige sattes de första brevlådorna upp 1835.

Vem ansvarar för postlåda?

Sätta upp ny eller flytta en postlåda Om du flyttar eller sätter upp en låda utan att stämma av placeringen kan det leda till att din post inte delas ut. Det är alltid du som postmottagare eller fastighetsägare som ansvarar för att sätta upp, flytta och märka din postlåda.

När får man post i brevlådan?

Det varierar också mellan olika postdistributörer när de levererar post eller paket till din låda. För PostNord så kan leveranstiderna variera mellan tidig morgon och sen eftermiddag. Senare än klockan 16.00 är dock ovanligt. Vanligtvis levereras brev dock innan lunch.

Vilken höjd ska en brevlåda sitta på?

Postlådan ska sitta med öppningen 90–110 cm över marken och vänd mot vägen, till exempel på en stolpe eller på utsidan av ett staket eller en häck. Vi rekommenderar en postlåda med måtten minst 250 mm bred, 130 mm djup och 340 mm hög. Då kan brevbäraren dela ut de flesta typer av försändelser direkt i din låda.

Var köper man postlådor?

Hitta och köp brevlåda hos Byggmax Hos oss hittar du produkter av alla sorter och material från bland annat Habo och Berglund. Här på Byggmax hittar du ett stort sortiment av postlådor i olika prisklasser och utföranden. Alla lika lätta att montera.

Share this post