Trendig

Hur anvands tempeh?

Hur används tempeh?

Tempeh är en helt naturlig växtbaserad produkt som används i matlagningen på ungefär samma sätt som tofu, kött, fågel, quorn och liknande mykoprotein eller fisk. Den kan stekas, wokas, friteras, ugnsbakas och ingå i olika grytor. Den säljs vanligen fryst eller vakuumförpackad.

Hur smakar tempeh?

Frasig och viss sprödhet i texturen. Gråärtan har en fyllig och rostad smak, nötiga inslag med lätta brödiga toner. Krispig med viss saftighet och krämighet.

Hur man gör tempeh?

Blötlägg 500 gram jordnötter i ca 12 timmar (dvs skölj av dom, lägg i stor skål, fyll med ordentligt med vatten, sätt plast över och ställ åt sidan). Sila av vattnet, skölj och lägg över i en stor kastrull och fyll på ordentligt med vatten. Koka upp och låt koka ca 15-20 min eller tills att du är nöjd med konsistensen.

Hur luktar tempeh?

Att göra tempeh låter lite äckligt, då man använder sig av en mögelsvamp i pulverform. Egentligen mögelsporer. Men det är just det som gör fermenteringen möjlig och det är väldigt nyttigt, och ger en speciell och väldigt god smak! Dock luktar det lite illa, (eller lite av ammoniak) innan man steker den.

Är tempeh nyttigt?

Är tempeh nyttigt? Ja, utan tvekan! Det är en god källa till fullvärdigt protein, faktiskt hela 20 g protein per 100 g*! Fermenteringen gör det också rik på nyttigheter såsom protein, järn, fibrer och goda magbakterier som gör det lättsmält och riktigt snäll mot magen.

Var kan jag köpa tempeh?

Tofu & tempeh | Handla online från din lokala ICA-butik.

Måste man tillaga tempeh?

Behöver jag ångkoka tempehn innan tillagning? Om du vill ha en lite rundare smak på din tempeh kan du välja att ångkoka den innan tillagning, speciellt om du inte ska marinera. Men den går alldeles utmärkt att äta utan att ångkoka först!

Vad är tempeh gjort av?

Tempeh görs nämligen av just det: fermenterade, näringsrika och proteintäta bönor, oftast sojabönor.

Vad består tempeh av?

Tempehn har sitt ursprung i Indonesien och tillverkas genom att kokade bönor, vanligen sojabönor, genomgår en fermenteringsprocess. Detta innebär att man tillsätter ett helt ofarligt svampmögel till bönorna under en till två dagar för att skapa mycel.

Vad är fermentering bra för?

Hälsovinster med fermenterad mat När du äter fermenterad mat tar du upp fler vitaminer och mineraler som bland annat järn och zink. Tarmväggen stärks, vilket minskar risken för att slaggprodukter ska läcka ut i blodomloppet. Mjölksyrabakterierna hämmar och dödar oönskade bakterier – stärker alltså ditt immunförsvar.

Varför är det bra med fermenterad mat?

Fermenterad mat som surkål, kimchi, kombucha och yoghurt är livsmedel som innehåller mjölksyrabakterier. De har bland annat effekten att de hämmar och tar död på oönskade bakterier. Mjölksyrabakterierna ökar dessutom upptaget av flera viktiga vitaminer och mineraler.

Vad kostar tempeh?

Yipin. 200G. Jfr-pris 169.75 kr/kg.

Share this post