Innehållsförteckning
Vad är typiskt för högkonjunktur?
När ekonomin befinner sig i högkonjunktur överstiger faktisk BNP den potentiella och produktionsfaktorerna, arbete och kapital, används så pass intensivt att det börjar bli svårt att öka produktionen ytterligare. Det är till exempel svårt att rekrytera personal med rätt kompetens.
Vad är skillnaden på högkonjunktur och lågkonjunktur?
Skillnaden mellan faktisk BNP och potentiell BNP kallas för BNP-gap. När detta är negativt befinner sig ekonomin i lågkonjunktur och när det är positivt är det högkonjunktur. När den faktiska BNP:n växer fortare än den potentiella säger man att ekonomin befinner sig i en konjunkturuppgång.
Hur ser konjunkturen ut i Sverige?
Stark återhämtning för svensk ekonomi Svensk ekonomi tuffar på bra. Svenskt Näringsliv räknar med att BNP växer med 4,3 procent i år och 3,6 procent nästa år. Det stora frågetecknet är svensk arbetsmarknad. ”Det är hög tid att ta tag i dessa problem”, säger Jonas Frycklund, biträdande chefekonom.
Varför växlar ekonomin mellan låg och högkonjunkturer?
Efterfrågan på arbetskraft kan alltså bli högre än utbudet på marknaden, vilket kan ställa till problem. Det är också under långvariga eller kraftiga högkonjunkturer som det kan uppstå så kallade finansbubblor, som uppstår när intresset för investeringar är större än själva behovet och efterfrågan av de.
Vad är dåligt med högkonjunktur?
En långvarig eller kraftig högkonjunktur riskerar också att leda till en finansbubbla när avkastningarna på investeringar skjuter i höjden och intresset av att investera överstiger verkliga behovet, och inte bara en efterfrågan som är styrd av förväntningar på avkastning.
Vad är ett konjunkturläge?
Enligt den ekonomiska forskningen bestäms konjunkturläget av nivån på ekonomisk aktivitet i förhållande till en trend eller jämviktsnivå.
Vad är konjunkturläget?
Är Sverige i en lågkonjunktur?
Lågkonjunkturen är över i slutet av 2021, men arbetsmarknaden släpar efter. Återhämtningen i ekonomin accelererar det andra och tredje kvartalet i år. Detta trots att brist på insatsvaror och logistikproblem hämmar industriproduktionen och exporten. Det framgår av den senaste prognosen från Konjunkturinstitutet.