Frågor

Vilken ar den mest odlade druvan i Rhone?

Vilken är den mest odlade druvan i Rhone?

Den blå druvan Grenache är den mest odlade. Den blandas nästan alltid med flera andra druvsorter.

Vad är Côtes du Rhône?

Côtes du rhône är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad AOC, Appellation d’Origine Contrôlée. Området ligger i sydöstra Frankrike och sträcker sig längs floden från Vienne i norr till medelhavet i söder.

Var ligger Cote du Rhone?

Rhôneviner är viner från områdena runt floden Rhône. Även runt den schweiziska delen av Rhône odlas vin, men oftast avses med Rhôneviner de viner som odlas runt den franska delen av floden, från staden Vienne i norr ner till staden Avignon i söder. Detta område sammanfaller med appellationen Côtes du Rhône.

Vilka druvor i Côtes du Rhône?

Druvsorterna syrah, mourvèdre och grenache odlas framförallt i södra Frankrike, exempelvis i Côtes du Rhône, där de ofta kompletterar varandra i blandningar. I Côte du Rhône är 21 olika druvor tillåtna och 95 procent av produktionen består av röda viner.

Vad heter Portugals mest kända druvsort?

Touriga nacional – Portugals mest kända druvsort | Systembolaget.

Vilken druva i Châteauneuf-du-Pape?

I området är 18 olika druvsorter tillåtna och en Châteauneuf-du-Pape kan innehålla samtliga – eller bara en. De vita vinerna, som är tämligen ovanliga, görs i huvudsak av grenache blanc, bourboulenc, clairette och roussanne. Grenache är den vanligaste blå druvan.

Var ligger Rhonedalen?

Rhônedalen är ett av Frankrikes mest intressanta vindistrikt. Området sträcker sig från Vienne, som ligger 30 km söder om Lyon, över 200 km ner efter floden till Avignon i söder. Här hittar man några av södra Frankrikes bästa vinodlingar.

Vad passar till Cotes du Rhone?

Passar smakrika rätter som mustig vego eller fina köttbiten. Södra Rônedalens röda viner passar utmärkt till en fin köttbit och festligare måltid. Inte minst vinerna från Châteauneuf-du-Pape som är de lyxigare alternativen.

Var börjar Rhône?

Rhône flyter upp i Rhôneglaciären i Valais i schweiziska Alperna på 1 753 meters höjd. Fram till Brig är den en ström och blir en stor bergsflod som rinner åt sydväst genom en galciärdal.

Vad heter mousserande vin i Portugal?

Champagne är den mest välkända varianten, i Portugal är champagne metoden känd som ”Metodo Classico”. I Portugal heter mousserande vin Espumante, i andra länder är de kända under andra varianter såsom spansk cava, italiensk spumante eller prosecco, crémant eller champagne från Frankrike och sekt från Tyskland.

Vad heter Tempranillo i Portugal?

Bland de mest utbredda blå druvorna märks tinta roriz eller aragonez, vilka är andra namn för tempranillo, touriga nacional, baga och castelão (också känd som periquita).

Hur många druvor i Châteauneuf-du-Pape?

18 druvsorter är tillåtna i Châteauneuf-du-Pape. Bland dessa märks de relativt okända picpoul och terret noir samt de nästan utrotningshotade blå vaccarèse, counoise och muscardin, vars karaktärsfulla smaker en del vinmakare nu håller på att experimentera med.

Share this post