Blogga

Vad raknas som hypoglykemi?

Vad räknas som hypoglykemi?

Hypoglykemi (lågt blodsocker) innebär att blodsockret sjunker under 3,9 mmol/l, men det exakta värdet kan variera från person till person. Hypoglykemi kan vara lindrig eller svår.

Varför får man hypoglykemi?

Orsaken till hypoglykemi är att insulinet har för kraftig effekt. En frisk bukspottkörtel producerar så mycket insulin som kroppen behöver. Finns det ingen sjukdom eller funktionell störning i bukspottkörteln, utvecklas alltså hypoglykemi inte.

Vad beror Insulinkoma på?

Insulinkoma. Sjunker blodsockret mycket lågt förlorar personen med diabetes medvetandet och hamnar i ett så kallat insulinkoma. Detta är ett farligt tillstånd eftersom hjärnan kan ta skada av alltför låga blodsockervärden. En kraftigt omtöcknad eller medvetslös person med diabetes ska snabbt föras till sjukhus.

Vad ska man göra vid diabeteskoma?

Ge diabetikern något att äta eller dricka som innehåller socker om blodsockret sjunkit för lågt men han eller hon är vid medvetande.

Varför får man hyperglykemi?

ätit för mycket mat. låg eller ingen fysisk aktivitet. glömt att ta insulin eller tabletter. ett ökat insulinbehov på grund av stress, feber, skador eller sjukdom.

När får man hypoglykemi?

En insulinkänning vid diabetes uppstår om blodsockervärdet sjunker mycket eller snabbt. Vanliga symtom är att bli svettig, darrig och att känna sig orolig. En insulinkänning kan uppstå om du har typ 1-diabetes eller får behandling med vissa läkemedel mot typ 2-diabetes.

Vad ska man göra vid insulinkänning?

Pröva att smörja lite honung eller socker på insidan av kinden eller på tänderna. Ge inte något att äta eller dricka till en person som har blivit medvetslös. Ring 112 och lägg personen i stabilt sidoläge.

Hur påverkas blodsockret om man har infektion eller feber?

Akut insjuknande, och speciellt om feber ingår, är alltid saker som diabetiker med insulinbehandling måste ta på allvar. Inflammationssjukdomar höjer i allmänhet blodsockret rejält. ​​​​​ Sjukdomen är en stressituation för kroppen, och då ökar utsöndringen av hormoner som motverkar insulinet.

Share this post