Blogga

Vilka gronsaker kan man odla i kruka?

Vilka grönsaker kan man odla i kruka?

6 enkla grönsaker att odla på balkongen

  • Tomat. Tomater kan frösås inomhus, men det går också bra att köpa färdiga småplantor från butik.
  • Morot. Välj en sort som lämpar sig för just krukodling, exempelvis små runda eller korta och cylinderformade morötter.
  • Rädisa.
  • Sallat.
  • Paprika och chili.
  • Gurka.

Kan man odla grönsaker i blomjord?

Måste jag använda såjord? Nej, däremot är det större chans att lyckas med sådden om du använder särskild såjord. Denna jord är snällare mot fröet som lätt kommer igång att gro. Blomsterjord fungerar också, men för mycket näring när du sår frön kan göra att fröer gror långsammare.

Vad kan man odla i balkonglåda?

– Jordgubbar, rädisor och sallat går jättebra att odla i balkonglådor för de har inte så djupt rotsystem. Däremot trivs grönkål, kål, brysselkål och tomater bättre i en stor kruka, tänk en murarhinks storlek, säger Ulrika.

Vilka krukor är bäst att odla i?

Egentligen kan man plantera i vad som helst. Viktigt att tänka på är att kärlet är väl tilltaget i storlek. För små krukor ger en mindre volym av vatten och näring vilket resulterar i att du måste vattna och gödsla så mycket oftare när växterna vuxit till sig lite.

Vad kan man så i kruka?

Gurkväxter som gurka, zucchini, pumpa och melon går också bra att odla i kruka. Men till skilland från tomat, chili och aubergin föredrar gurkväxterna att växa i pallkragar eller på friland där de får näst intill obegränsat med plats för rötterna.

Vad kan man odla i små krukor?

Egentligen kan man plantera i vad som helst. Viktigt att tänka på är att kärlet är väl tilltaget i storlek så får växterna ett litet förråd av näring och vatten. För att kunna reglera fukten i krukan är det bra att det finns ett eller flera dräneringshål i botten så att överskottsvattnet kan rinna ut.

Kan man odla i blomjord?

Går det att odla ätbara växter i blomjord? Ja, man kan odla ätbara växter i alla våra jordar även om det är specialjordar med namngivning som kanske inte omfattar ätbara växter. Våra jordar består bara av kontrollerade och för livsmedelsproduktion godkända råvaror.

Kan man använda planteringsjord till grönsaker?

Planteringsjord använder jag också till många, många sådder – helt enkelt för att den är billigare än såjord. Det mesta som kan sås utomhus, rakt i min välgödslade jord kan sås i planteringsjord. Till exempel sår jag kål, lök, tomater, ärter, bönor och sallat i planteringsjord.

Får man hänga balkonglådor på utsidan?

Blomlådor får placeras på insidan av balkongräcken. Ingenting får placeras på utsidan av balkongerna eller på utsidan av lägenhetsfasaden. Matning av fåglar får ej ske från balkongerna. Skakning av mattor eller sängkläder får ej ske från balkonger eller fönster.

Hur länge ska en lerkruka ligga i blöt?

Blötlägga lergryta En ny lergryta bör du lägga i blöt i ungefär 8-10 timmar, så att den hinner suga åt sig ordentligt med vatten och bli genomfuktad innan du använder den för första gången. Sedan räcker det att den ligger i blöt i ca 10-15 minuter innan användning för att suga åt sig lite vätska.

Vad kan man använda istället för lecakulor?

Istället för lecakulor använder jag kottar i botten på krukorna. Ger samma resultat, gratis och det blir lite städat runt vår stora gran på gården …

Vad plantera i stora krukor?

Det finns givetvis en mängd olika växter du kan plantera i stora krukor. Bland annat gör sig oleander, olika sorters palmer och buxbom bra här! Något som har blivit populärt att plantera i stora krukor är medelhavsväxter såsom olivträd, citron, fikon och cypress.

Share this post