Rekommendationer

Vad kannetecknar dovhjorten?

Vad kännetecknar dovhjorten?

Kännetecken. Dovhjorten är ett flocklevande hjortdjur som har varierande pälsfärg – allt från mörkt brun till vit. Den ursprungliga färgvarianten, som i sommarpäls är ljusbrun med vita prickar, är alltjämt vanlig. Vit är även buken och benens insidor.

Vad äter Dovvilt?

Föda. Dovhjorten är en selektiv kvalitetsbetare,vilket betyder att de är specialiserade på att äta blad, skott och öter.

Vad är det för skillnad på hjort och rådjur?

Dovhjortar är utpräglade gräsätare medan rådjuren är utpräglade ört- och lövätare. Födovalet kan därför i sig medföra att de lever i olika ”rum”. Dovhjortar äter även örter och knoppar när de påträffar dessa och lever i socialagrupper.

Vad gillar dovhjort?

Kron- och dovhjort utnyttjar jordbruksmark för sitt födosök i högre utsträckning än vad älg och rådjur gör. Det gäller i synnerhet dovhjorten, som är hårt bunden till åkermarker under sommaren. Viltbetestråk av gräs, klöver och lucern utmed skogsbryn är attraktiva betesplatser för viltet.

Vad betyder en vit hjort?

Den vita kronhjorten vördas i vitt skilda kulturer över hela världen. Det keltiska folket i forntidens Skottland trodde att dessa djur var budbärare från en annan värld bortom vår, och medeltida legender gör gällande att en tillfångatagen kronhjort skulle ge andlig kunskap.

När föder dovhjorten sina kalvar?

Kalvarna föds från och med andra halvan av juni och någon vecka in i juli (i extremfall tom sent i augusti), vilket är en månad senare eller mer, i jämförelse med våra naturligt förekommande hjortdjur (älg, kronhjort, rådjur).

Vilken Hjort är godast?

Dovhjort och kronhjort har ett mört och saftigt kött, fintrådigt hos dovhjorten och något grövre hos kronhjorten. Dovhjorten anses ha en något elegantare viltsmak. Det passar utmärkt till grillning. Eftersom att viltkött är magert kan man behöva använda lite extra fett vid tillagning för att få det saftigt.

Share this post