Trendig

Varfor blanda Robusta och Arabica?

Varför blanda Robusta och Arabica?

Många blandningar är gjorda med en kombination av Arabica och Robusta, eftersom det erbjuder stora möjligheter till en enhetlig smak. I sådana blandningar uppnår man en kompromiss från båda bönsorterna. Arabicabönan bidrar till raffinerade och fina smaker, och Robustabönan tillför styrka, bitterhet och en bra crema.

Varför förbjöds kaffe i Sverige?

Alla var inte lika förtjusta i den stora kaffeimporten. Riksdagen oroade sig över att för mycket svenska pengar skulle hamna i utlandet, vilket ledde till att kaffedrickandet förbjöds under flera perioder mellan 1756-1823.

Vad är Robustabönor?

Robusta växer upp Robusta-sorten, som växer på Coffea canephora-plantan, är den viktigaste kaffesorten efter arabica och står för cirka 30 % av världsproduktionen av kaffe. Robustabönorna utmärker sig från Arabica-kaffen med sin egen uppsättning egenskaper som ofta underskattas.

Hur blir man en mästare på Espresso?

Bli en mästare på Espresso

  1. Val av kaffebönor. Det första steget är att välja bönor.
  2. Malningsgrad. Mal kaffebönorna i en kvarn strax innan bryggning.
  3. Dosering. För att göra en dubbel espresso behövs 17-18 gram malt kaffe.
  4. Tampning.
  5. Bryggning.
  6. Crema.

Vem uppfann kaffemaskinen?

Nelson den första perkolatorbryggaren, men den uppfanns redan 1819 av en fransk plåtslagare som hette Joseph-Henry-Marie Laurens. 1900-talet: 1908 kommer det första kommersiella kaffefiltret som uppfanns av den tyska hemmafrun Melitta Bentz.

När kom kaffe till Europa?

På 1600-talet kom den första stora lasten till Europa och kaffe är idag en av världens viktigaste handelsvaror. Kaffet betraktades från början som en medicinsk och religiös dryck. Venedig som handlade mycket med Orienten öppnade det första europeiska kaffehuset.

Har kaffe varit förbjudet i Sverige?

1756 var det stor brist på spannmål i landet och då drev adel, präster och borgare igenom ett förbud mot brännvinstillverkning. Många bönder kokade av ilska och drev därför igenom ett kaffeförbud – kaffet var ju något av de högre ståndens dryck. Nya kaffeförbud gällde 1794–1796, 1799–1802 och 1817–1823.

Hur transporteras kaffebönorna till Sverige?

Från producentländerna till Sverige fraktas råkaffet med båt i bulklastade containrar. När vi ändrade från små säckar à 60 kg till bulklastade containrar på 22 ton kunde vi spara ca 100 transporter per år. Från Göteborg till vårt rosteri i Karlstad transporteras råkaffet på järnväg.

Share this post