Populära

Finns skogsraet?

Finns skogsrået?

Sägner om skogsrået förekommer i synnerhet i södra och mellersta Sverige, medan i norr glider rået ihop med ett annat väsen som kallas vittran. Ofta föreställer vi oss att ett rå är ett väsen som är av kvinnlig gestalt, men det finns faktiskt också manliga.

Vad kallas den norska motsvarigheten till det svenska skogsrået?

I somliga uppteckningar kallas hon för övrigt också för Trollet, Trollkäringen eller dylikt. Liknande väsen förekommer i övriga Skandinavien. I de norra delarna av fäbodkulturen motsvaras hon av vittra, i Norge av huldra, i Danmark av Elverpigen (älvaflickan) eller Mosekonen (myrkvinnan); jämför mosse.

Vad gör skogsrået?

Folktrons skogsrå tänktes råda över skogen, djuren och alla som vistades där. För människorna kunde hon vara både farlig och hjälpsam.

Hur ser väsen ut?

De är ofta gråklädda, har toppiga luvor och är inte längre än att de når upp till knävecken på en vuxen karl. De bor nära människorna i familjer under marken. Kanske bor några under huset där du bor! Vättar får inte förväxlas med gårdstomten, som är ett väsen som bor ensam och inte har någon familj.

Vad är mytologiska väsen?

Övernaturliga väsen är varelser som förekommer i myter och legender eller som är allmänt förekommande i folktro.

Vad är mytologiska varelser?

Chimera var en legendarisk eld-andning varelse populär i grekisk mytologi. Det är ett lejon sammansmält med en get och en orm och ansluter till monster som Cerberus. Men termen chimaera betecknar nu alla varelser som är en blandning av många arter, typiskt med radikalt olika komponenter.

Vad betyder Skogsrå?

Skogsrå uttalas skogs|rå och är ett substantiv, böjs som ³rå. Skogsrå betyder: mytologiskt kvinnligt väsen.

Vad är ett väsen?

Vad betyder väsen? bråk, buller, oväsen; göra stort väsen av något (bildlig betydelse) få något att framstå som betydelsefullt; han gör inte mycket väsen av sig märks inte så mycket || ett v.

Share this post