Populära

Hur far jag min gamla porslinsblomma att blomma igen?

Hur får jag min gamla porslinsblomma att blomma igen?

Blomningen varar länge, från vår till höst. Vid varmt väder utsöndrar blommorna vätskedroppar för att attrahera bin. Porslinsblomman trivs i ett ljust fönster i partiell sol, men den tål inte att stå långvarigt i direkt solljus. Den trivs även i skugga, men kommer då inte att blomma.

Varför blommar inte min hoya?

En hoya gillar att ha det ganska knapert. Gärna en trång kruka och ganska mager jord. Dessutom bör den torka upp rejält mellan vattningarna och inget vatten får bli kvar på fatet eller i ytterkrukan. Ge den också bara sparsamt med gödning i fortsättningen så ska du se att den kommer att belöna dig med att gå i blom.

Hur binda upp porslinsblomma?

De flesta porslinsblommor får långa rankor, som kan bindas in. Titta på rankan så ser du, att bladen sitter på ena sidan. Linda rankorna kring spaljé eller annan uppbindning så att bladen kommer utåt. Då kommer mycket ljus på bladen och växten trivs.

När ska man plantera om porslinsblommor?

Den vill inte planteras om så ofta. Men när det är dags att plantera om gör du bäst i att välja bara en storlek större kruka – välj inte en för stor. Omplantering görs på våren. Efter några år kan plantan bli stor och behöva beskäras.

Hur tar man sticklingar på Hoya?

Hoya förökas främst med sticklingar. Enklast är att plantera sticklingen direkt i en liten kruka med porös/genomsläpplig jord (se recept nedan). Stick ner sticklingen till första bladparet, där rotanlagen finns. Ställkrukan i en plastpåse med ett litet lufthål eller använd ett miniväxthus.

Hur beskär man porslinsblomma?

Sköta om porslinsblomma – här trivs den bäst Porslinsblomma trivs i en trång kruka, gärna lerkruka, med porös jord. Allra bäst trivs den om den får en kraftig ställning att klänga på. När blommorna vissnat faller de av, men sporren de suttit på sitter kvar. Låt den sitta där, för på den kommer nya blommor växa ut.

Kan man klippa ner en porslinsblomma?

Svar: De allra flesta porslinsblommor är mycket lättskötta och tåliga, så ni kan säkert både klippa ner den och flytta hem den utan större problem. Men för säkerhets skull tycker jag att ni också ska ta några sticklingar av de rankor som ni skär bort.

Share this post