Blogga

Nar galler Privatuthyrningslagen?

När gäller Privatuthyrningslagen?

När du hyr ut en bostad för annat än fritidsändamål regleras det av lagen om uthyrning av egen bostad, även kallad privatuthyrningslagen. Den lagen gäller när du hyr ut en lägenhet som du äger direkt eller indirekt, till exempel en villa, en ägarlägenhet eller en bostadsrätt.

Kan man ändra hyreskontrakt?

Om hyresvärden vill att villkoren ska ändras är hen skyldig att meddela dig detta, se 12 kap. 54 § JB. Om hyresgästen inte går med på ändringen får hyresvärden ansöka hos hyresnämnden om ändring av hyresvillkoren. Som utgångspunkt krävs alltså att du som hyresgäst måste godkänna ändringen av hyresvillkoren.

Hur går en avhysning till?

Det du gör är att du begär handräckning hos Kronofogden via en blankett som finns på Kronofogdemyndighetens hemsida. Sedan om du får beslut om avhysning hjälper Kronofogden dig med avhysningen. Verkställandet av avhysning följer 16 kap. utsökningsbalkens reglering om Kronofogden beviljar din ansökan.

Kan man vara skriven på två hyresrätter?

Utgångspunkten är att det, åtminstone i teorin, är lagligt att ha flera hyreskontrakt samtidigt. Om det dock uppdagas att en hyresgäst inte använder hyresrätten i enlighet med det avsedda ändamålet kan hyresvärden i vissa fall säga upp avtalet.

Vilka regler gäller för uppsägning enligt Privatuthyrningslagen?

Uppsägning enligt privatuthyrningslagen Om hyresavtalet gäller på obestämd tid måste det sägas upp för att upphöra. Vid uppsägning från hyresvärdens sida gäller 3 månaders uppsägningstid, och när det är hyresgästen som säger upp hyresavtalet gäller 1 månads uppsägningstid.

Kan man bryta ett hyreskontrakt innan inflytt?

En hyresgäst har alltid rätt att säga upp ett hyresavtal, lagen innehåller inget förbud mot att en hyresgäst säger upp hyresavtalet innan hyrestiden har börjat. Enligt hyreslagen har en hyresgäst alltid rätt att säga upp avtalet med 3 månaders uppsägningstid.

Kan min dotter ta över mitt hyreskontrakt?

Det går ut på att du som hyresgäst lägger till ditt barn i hyreskontraktet. Det här sker i samtycke med hyresvärden så börja med att be om tillstånd för detta. Om ett barn är inskrivet i hyreskontraktet, så kommer det inte att vara något problem att vid senare tillfälle överlåta hyreskontraktet till detta barn.

Vem utför vräkningar?

Det är Kronofogden som tar beslutet och utför en vräkning.

Vad innebär avhysning?

Avhysa betyder ungefär detsamma som vräka.

Får man hyra två hyresrätter?

Regler om hyra och att bo i hyresrätt finns bland annat i hyreslagen, 12 kap. jordabalken. Däremot finns det ingenting lagreglerat om huruvida en person får ha flera hyresrätter samtidigt utan det är istället hyresvärdarnas villkor som reglerar detta.

Share this post