Allmänning

Kan syrgas explodera?

Kan syrgas explodera?

Oxygen/syrgas är ett ämne som i sig själv inte är brännbart men som påskyndar förbränning. Desto mer syrgas det finns i luften vid en brand desto snabbare blir brandförloppet och kan vid höga halter bli explosionsartat.

Vad du ska tänka på när du sköter om en person som får Oxygenbehandling?

Rökning, öppen eld eller glöd får inte förekomma i rum där oxygenbehandling ges. Fett som kommer i kontakt med oxygen vid högt tryck på exempelvis gasflaskor, kan självantända och brinna explosionsartat. Därför måste utrustning och verktyg som används vid oxygenbehandling vara fria från fett (till exempel smörjolja).

Kan syrgas vara farligt?

Oxygen – O2 – syrgas Värden under 90% har på sikt en skadlig inverkan på kroppen och värden under 70% är potentiellt livshotande. En alltför hög oxygenhalt i inandningsluften och vävnaderna kan också vara skadlig.

Hur många liter på Reservoarmask?

Som första åtgärd efter att fri luftväg etablerats är att ge 15 L/min syrgas på reservoarmask. Saturation kontrolleras med pulsoxymeter. Målet är en saturation över 95%.

Varför exploderar Syrgastub?

Syrgas är ett ämne som inte är brännbart men det ökar förbränningshastigheten i samband med en brand. Bara några procents ökning av syrgasen fördubblar förbränningshastigheten, den kan nästan bli explosionsartad. Fett som kommer i kontakt med syrgasutrustningen kan förorsaka självantändning.

Hur placerar du någon som får Oxygenbehandling?

Personligt tillstånd kan endast ges av läkare som tillika har ansvar för organisation, utbildning och uppföljning. Lämplig är ansvarig ambulansöverläkare i regionen eller annan läkare som är knuten till räddningstjänsten.

Varför är för mycket syrgas farligt?

Enligt resultaten var risken att dö i förtid 21 procent högre för dem som behandlades med mycket syrgas, jämfört med patienter som fick konventionell syrgasterapi. Forskarna anser att det behövs fler studier på området för att bättre förstå på vilket sätt som kroppen kan ta skada av extra syrgas.

Hur många liter syrgas på mask?

Det är en öppen mask vilket innebär att den kan användas både med låga och höga flöden utan risk för koldioxidretention. Den går att använda med flöden under 1 liter upp till över 15 liter och ger då en saturation på mellan 24-90 %.

Hur mycket syrgas får man ge?

Oftast behövs 1-3 liter/minut oxygen för att nå målet SpO2 > 93-95 % eller PaO2 > 8 kPa.

Share this post