Rekommendationer

Vad ar kurder kanda for?

Vad är kurder kända för?

Det finns ett 50-tal kurdiska författare i Sverige och även ett dussintal kurdiska bokförlag. Kurder ser sig som ett unikt folk över eller inom nationsgränserna och är minoriteter i sina nuvarande länder men i majoritet i sina ursprungliga geografiska områden.

Vart bor kurderna?

Det sammanhängande geografiska området i Mellanöstern som bebos av kurder utgör en yta på 500000 kvadratkilometer. Det omfattar norra och nordöstra Irak, nordvästra Iran, sydöstra Turkiet samt nordligaste Syrien. Området har sedan lång tid gått under benämningen Kurdistan (kurdernas land).

Vilket språk talar kurder?

Språket som talas där kallas kurmancî eller nordkurmancî, och är den kurdiska dialekt som talas av flest personer. Ungefär 12 miljoner kurder talar kurmancî. Två andra stora kurdiska språkgrupper är sorani (centralkurdiska) och gorani (sydkurdiska).

Var kommer man ifrån om man är kurd?

Kurderna talar ett indoeuropeiskt språk som bland annat är släkt med persiska. Deras traditionella bosättningsområden – Kurdistan – sträcker sig från sydöstra Turkiet in i angränsande delar av Iran, Irak, Syrien, och Armenien samt Libanon.

Vad har kurder för religion?

Under 600-talet gjorde islam sitt intåg i Kurdistan och den omfattar nu cirka 70 % av Kurdistans befolkning. Kvarlevor från den ursprungliga religionen mazdeismen är ännu idag en tro som följs av de cirka 10 procent av kurderna, som kallas yazidier. Dessutom finns judiska och kristna kurder.

Hur är kurdisk kultur?

Kurderna är ett folk med en egen kultur och ett eget språk. De härstammar från de folk som levde i Mesopotamien och längre österut för flera tusen år sedan. De fanns på plats i bergen norr om floderna Eufrat och Tigris i nuvarande Irak långt innan turkar och araber invaderade områdena.

Vad menas med PKK?

PKK, förkortning för kurdiska Partia Karkaren Kurdistan, Kurdistans arbetarparti, grundat 1978 i Turkiet som ett marxist-leninistiskt parti av bland andra Abdullah Öcalan.

När fanns Kurdistan?

Kurdistan

Kurdistan
Oklart avgränsat område i staterna Turkiet, Iran, Irak och Syrien
Grundad Det har funnits två kurdiska stater under 1900-talet, Araratrepubliken 1927 – 1930 och Mahabadrepubliken som bestod under några månader 1946 med sovjetiskt stöd.

När kom kurderna?

Kurdernas historia brukar hos en del räknas från de forna gutierna från och med år 1300 f.Kr. De anser att det var gutierna som bildade kurdväldet Kardunijash och motstod hettiterna i norr när de försökte inta Mesopotamien. Gutierna härskade på samma område i 1 000 år. Språkforskaren och professorn Nikolaj J.

Kan kurder arabiska?

De två kurdiska huvuddialekterna är sorani som talas i hela södra Kurdistan och kurmanji som talas i norra delarna av Kurdistan. Många kurder talar även turkiska, persiska eller arabiska som andraspråk beroende på vilken stat de lever i. Kurderna använder tre olika alfabet.

Hur kom kurder till?

Kurderna lever sedan gammalt i Västasiens inland. Framför allt har man funnit dem i gränsbergen mellan Turkiet, Irak och Iran, men kurdiska bosättningsområden finns också i Syrien och i Kaukasus. Kurderna är världens största etniska grupp utan en egen stat.

Kan kurder vara kristna?

Kristendomen i Kurdistan[redigera | redigera wikitext] Kristendomen i Kurdistan omfattar en mindre del av Kurdistans befolkning och utgörs främst av assyrier och armenier.

Share this post