Blogga

Vad gor man med Overblommad rhododendron?

Vad gör man med Överblommad rhododendron?

Om man efter blomningen plockar bort alla överblommade blommor och vissna växtdelar blommar busken rikligare nästan säsong. Om man vill formbeskära sin rhododendron bör man göra det så snart växten blommat över eftersom rhododendron blommar på fjolårsskotten. Under torra höstar bör man vattna tills marken fryser.

Hur ta bort vissna blommor rhododendron?

Odla svarar: Efter blomningen på sommaren knipsar man bort det utblommade blomsnafset med fingrarna, man klipper inte. Intill snafset kommer det ju nya knoppar som ska vara kvar, så man får vara försiktig så man inte skadar dem.

Vilket gödsel till Rhododendron?

Rhododendron mår bra av gödsling på våren. Speciellt rhododendrongödsel finns att köpa men det går bra med alla fullgödselmedel som kogödsel eller pelleterad hönsgödsel. Gödselmedel med kalk, som Algomin, är direkt olämpliga eftersom de höjer pH-värdet i jorden. Fyll gärna på rhododendronbädden med eklöv, några cm.

Hur får man rhododendron att blomma?

De klarar ett norrläge men i djup skugga blommar de sämre. Det är nästan bättre med lite för mycket än för lite sol, om man är ute efter riklig blomning. Däremot är det viktigt att rhododendron står i fuktighetshållande jord, särskilt om läget är soligt är det avgörande för hur den ska trivas.

När klippa ner rhododendron helt?

Svar: Rhododendron tål ganska hård beskärning. Den beskärningen gör man på vårvintern innan tillväxten kommer igång. Då kan man ta av grenar ganska långt in i busken. Klipp om möjligt in grenarna till en sidogren för att behålla en naturlig form på busken.

Hur sköter man om rhododendron?

Vattna rikligt vid plantering och även första säsongen. Det är relativt enkel skötsel på Rhododendron och Azalea. På våren gödslar man med speciell Rhododendrongödsel efter blomningen. Man kan även ta bort de vissna blommorna så blir det enklare för dem att sätta nya blad och knoppar.

När skall man Gödsla rhododendron?

Gödsla inte vid plantering, utan vänta cirka 3 veckor. Gödsla på våren eller direkt efter blomning, då nya knoppar ska bildas. Använd blåbärsgödsel, som inte höjer pH-värdet.

När göder man rhododendron?

Rododendron växer långsamt och kräver därför begränsat med näring. Gödsla på våren med rododendrongödsel, har jorden sjunkit ihop kan du toppa med mer rododendronjord. På vårvintern behöver buskarna skyddas mot stark sol för att undvika att bladen torkar ut.

Share this post