Rekommendationer

Vad sager skollagen om skolbibliotek?

Vad säger skollagen om skolbibliotek?

1 Och det trots att skollagen anger att alla elever ska ha tillgång till ett skolbibliotek (2 kap. 36 §). Vi vet att skolbibliotek bemannade med kompetenta bibliotekarier är en viktig resurs för elevers lärande och utveckling.

Varför skolbibliotek?

Skolbiblioteket kan utöver att bidra till goda skolresultat, även verka för kultur, litteratur och bildning i större bemärkelse. Skolbibliotek är en verksamhet för hela skolan och inte enbart knuten till lokalen. Däremot är lokalen viktig som plats på flera sätt.

Hur många skolor har skolbibliotek?

Enligt KB:s statistik för 2018 går totalt 541 000 elever i grundskolan och gymnasie- skolan på skolor som har tillgång till något av de 869 enskilda skolbibliotek som har minst halvtidsbemanning.

Vad gör en skolbibliotekarie?

Skolbibliotekariens yrkesutövning sker inte bara i biblioteket. Hen leder och deltar ofta i pedgogiska aktiviteter i klassrummet. Undervisning i informationshantering och källkritik, textsamtal i grupp och deltagande i läsfrämjande projekt är bara några exempel på arbetsuppgifter.

Hur många elever per skolbibliotekarie?

Skolbibliotekariernas arbetstider fördelas ofta skvättvis på olika skolor. Men rimligt vore det som DIK och Svensk biblioteksförening viktar som rimligt: en bibliotekarie (heltid) per 300 elever i grundskolan respektive en per 400 elever i gymnasieskolan.

Hur är det att jobba som bibliotekarie?

Bibliotekarier som jobbar på ett folkbibliotek ger, som på andra typer av bibliotek, biblioteksservice åt de människor som använder biblioteket. Den som jobbar på ett folkbibliotek har ett särskilt uppdrag som omfattar lässtimulans, tillgänglighet till information och litteratur, och delaktighet.

Hur blir man skolbibliotekarie?

För att bli bibliotekarie utbildar man sig inom högskolan och läser biblioteks- och informationsvetenskap. Bibliotekarieutbildningen tar tre till fyra år och leder fram till kandidat- eller magisterexamen. Utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap finns även som distansutbildning på halvfart.

Hur mycket tjänar en skolbibliotekarie?

Bibliotekariers lön Medianlönen för nyexade bibliotekarier är 30 000 kronor per månad. Medianen ca 10 år efter examen är 35 500 kronor och medianen ca 20 år efter examen 38 000 kronor.

Är det svårt att få jobb som bibliotekarie?

Våra medlemmar vittnar om att det är svårt att rekrytera. Och det beror på att det utbildas för få bibliotekarier. Karin Martinsson, utredare på Svensk biblioteksförening håller med. – Det är generellt svårt att rekrytera, även om behoven ser olika ut i olika delar av sektorn och var i landet man befinner sig.

Vad ingår i Bibliotekarieutbildning?

Bibliotekarieprogrammet är en utbildning som bygger på ämnet biblioteks- och informationsvetenskap. Ämnet är tvärvetenskapligt och du får kunskap inom flera områden som är viktiga för bibliotek och andra verksamheter inom informationsbranschen. Under utbildningen utvecklar du ett vetenskapligt förhållningssätt.

Share this post