Populära

Nar behovs askledare?

När behövs åskledare?

Åskledare – Introduktion En åskskyddsanläggnings uppgift är att skydda en byggnad mot direkt åsknedslag. Detta genom att säkert leda blixten från inslagspunkten, på utsidan av byggnaden, till jord. Ledningsbundna system kan även föra in åska och överspänningar i en byggnad och där skada installationer och utrustningar.

Är åskledare bra?

– Byggnader har oftast bra åskledare som leder spänningen från blixten. Då blir det inga större skador på varken hus eller människor. Elledningar kan dock orsaka brand ifall ditt hus har dålig åskledning. Om blixten slår ner i huset kan det börja brinna i isoleringen i byggnaden eller i elledningarna, förklarar Berg.

Hur säker är en åskledare?

Byggnader med åskledare är säkra Blixten tar den snabbaste vägen mot mål. Detta innebär att höga träd eller byggnader är de som drabbas hårdast. Om en blixt slår ner i ett hus så kan detta innebära att över hundra miljoner volt åker in i byggnaden, slår ut all elektronik och skadar allt inomhus – även människor.

Har alla lägenheter åskledare?

Bor du i en tätort har telefon- eller nätbolagen ofta byggt in skydd mot överspänning i systemen. Risken att drabbas av skador på hem och elektronik är därför liten, men trots det bör även du som bor i lägenhet följa råden att dra ur sladdar, etc. för att skydda dig mot skador.

Vilka hus har åskledare?

Hus av betong är bäst eftersom de har armeringsjärn som är utmärkta åskledare. Finns inget hus så är du säkrare i en bil/ husvagn än på marken. Dra ur sladdar ur vägguttagen och allt som är installerat till telenätet för att skydda dina elektriska apparater.

Hur ofta slår blixten ner i hus?

– Statistiskt sett träffas en villa bara en gång på 1 200 år. De flesta åskskador uppstår när blixten slår ner ute i landskapet och skapar en överspänningsvåg som går in i husen via marken och ledningsnäten. Alla apparater som på något sätt är kopplade till el- och telefonledningarna utsätts då för en förhöjd spänning.

Vad händer om blixten slår ner i ett hus som har en åskledare?

Att blixten slår ner i ett hus som direkt börjar brinna är ovanligt. Däremot är det betydligt vanligare att blixten orsakar skador i elektronik och att branden börjar i en skadad dator eller TV. Ta del av våra tips på hur du skyddar dig mot åska och blixtnedslag.

Kan åskan slå ner i lägenhet?

Har hyreshus åskledare?

Men även om åskledare, nedgrävda ledningar och överspänningsskydd hjälper är skyddet inte hundraprocentigt, enligt Elsäkerhetsverket. – Värst utsatt är de som bor på landet, där det finns luftledningar. Men det är alltid risker med åskan, den slår ner i ledningar och då kan det fortplanta sig ganska långt.

Vilket år uppfanns åskledaren?

Benjamin Franklin
Prokop Diviš
Åskledare/Uppfinnare

Share this post