Frågor

Vad ar Foderbrada?

Vad är Foderbräda?

Ytterpaneler av trä är det vanligaste fasadbeklädnadsmaterialet i Sverige. Det finns en mängd olika typer av utvändig träpanel. Den allra vanligaste är stående träpanel med lockläkt eller med lockbrädor.

Vilka ställen på en fasad kan vara speciellt känsliga?

Känsliga punkter på en träfasad är eventuella skarvar samt anslutningar vid fönster och dörrar. Ändträytor är känsliga för uppfuktning och kräver därför regelbunden översyn. Uppåtvänt ändträ utomhus bör täckas av med dropplist och/eller plåtbleck.

Måste man Grundmåla lister?

När man ska måla lister och dörrfoder bör man göra ett grundligt underarbete, grunda och välja rätt färg. Ska nya lister monteras går det att köpa redan grundmålade lister men även helt färdigmålade, ett enkelt sätt att själv undvika detta moment. Dessutom är målningen extremt slät och ren.

Vilken färg till dörrfoder?

När du ska måla lister och karmar är det därför en fördel att du väljer en färg som ger en tålig yta, som är lätt att hålla ren. De blanka färgerna är de tåligaste men kräver samtidigt att ytan är alldeles jämn, eftersom reflexioner i färgen kommer att avslöja ojämnheter och ränder.

Vad är en Fönstersmyg?

Fönstersmyg kallas även salning eller fönsternisch och används för att täcka eventuellt utrymme som kan finnas mellan vägg och fönster. Detta ger fönstret en både fin och enhetlig inramning samtidigt som den ger en snygg övergång mellan väggen och fönstret.

Hur monterar man fönsterfoder?

De vanligaste monteringssätten. De tre vanligaste sätten att montera foder är att antingen gersåga 45⁰ i hörnen, kapa fodren rakt eller använda foderklossar. Vilket tillvägagångssätt du ska välja beror på vilket utseende du eftersträvar.

Vad är en Tvåstegstätad fasad?

En tvåstegstätad fasad är uppbyggd av isolering, papp och gips samt en så kallad luftspalt. I luftspalten kan sådant som fukt lätt transporteras bort innan den hinner ställa till med problem i fasaden. Därefter monteras en skiva som sedan putsas.

Vad målar man lister med?

Industrimålade eller helt nya lister ska grundmålas och obehandlade kvistar behandlas med kvistlack. Måla listerna med Nordsjö Ambiance Superfinish Snickerifärg som flyter ut bra och ger en tålig yta. Måla listerna i två lager för bästa resultat.

Hur målar man golvlister?

Det enklaste sättet att fräscha upp golvlister är att måla om dem….Måla listerna på plats

  1. Täck golvet och väggarna. Se till att vara noggrann med detta.
  2. Skrapa. Ta bort det värsta med hjälp av en färgskrapa.
  3. Slipa. Dags att slipa så se till att hitta en bekväm position.
  4. Tvätta.
  5. Måla.

Hur målar man dörrfoder?

Måla om lister och dörrar – så gör du Tvätta listerna och slipa dem med sandpapper. Torka bort slipdammet ordentligt. Reparera skador i träet med Nordsjö Professional Snickerispackel. Slipa och borsta sedan de spacklade ytorna innan du börjar måla.

Share this post