Trendig

Vad galler for avskrivning pa fastigheter?

Vad gäller för avskrivning på fastigheter?

Hos Skatteverket framgår det att procentsatsen vid avskrivning på byggnader beror på typen av fastighet. Exempel: Om företaget köper en byggnad för 5 miljoner kronor som ska användas som restaurang ska avskrivning göras med 3 procent av anskaffningsvärdet för varje år. Det betyder 150 000 kronor per år.

Vad som följer av Skatteverkets allmänna råd om värdeminskningsavdrag för byggnader?

Skatteverkets allmänna råd 4 § inkomstskattelagen (1999:1229) skall utgifter för att anskaffa en byggnad dras av genom årliga värdeminskningsavdrag. Värdeminskningsavdragen skall enligt 19 kap. 5 § nämnda lag beräknas enligt avskrivningsplan efter en viss procentsats per år på byggnadens anskaffningsvärde.

Vem bestämmer avskrivningstid?

Grundregeln är att avskrivningar sker under tillgångens ekonomiska livslängd med årliga belopp som motsvarar den ungefärliga värdeminskningen. Detta kallas för avskrivning enligt plan. Tiden för avskrivning, avskrivningstiden, får inte vara längre än den ekonomiska livslängden och bestäms när tillgången anskaffas.

Hur påverkas årets resultat av en maskins värdeminskning?

Med huvudregeln får du göra ett avskrivning på 30 % av inventariernas restvärde. Det innebär att du tar värdet som återstår efter tidigare års avskrivningar, alltså anskaffningsvärdet minus ackumulerade avskrivningar (överavskrivningar inräknat). Till det lägger du sedan årets inköp av inventarier.

Kan man göra överavskrivningar på byggnader?

Skattemässiga överavskrivningar innebär att avskrivningarna i räkenskaperna överstiger det högsta skattemässiga avdraget. Företaget har gjort för stora avskrivningar i räkenskaperna. Skattemässiga överavskrivningar kan bara uppstå bara vid räkenskapsenlig avskrivning.

Kan man ändra avskrivningstid?

Slutsatsen är att avskrivningsplanen kan ändras trots att den inte är uppenbart felaktig enligt förenklingsreglerna i K2. När man ändrar en avskrivningsplan ska man inte ändra retroaktivt utan dela upp det kvarvarande beloppet på den återstående avskrivningstiden.

Share this post