Ny

Vad hander om en katt blir stucken av en geting?

Vad händer om en katt blir stucken av en geting?

Ett eller få getingstick ger sällan några allvarliga reaktioner hos en katt. Katten kan få en lokal smärta och rodnad och det ger sig utan någon åtgärd. Har katten fått ett getingstick på en tass kan den klaga högljutt och kanske halta lite innan smärtan ger med sig.

Kan hundar dö av getingstick?

Getingstick på hund är oftast ofarligt. De flesta hundar klarar ett getingstick bra. En lokal svullnad uppstår ibland av getingsticket och hunden kan bli lite öm på stickstället. I enstaka fall kan hunden få en allergisk reaktion och om den blir allvarlig kan veterinär behöva uppsökas.

Hur snabbt svullnar ett getingstick?

Getingstick är sällan farligt Sticket ger en rejäl och pulserande smärta som sedan rodnar och området där du har blivit stucken svullnar upp. De första 24 timmarna efter sticket ökar ofta svullnaden och vanligtvis så svider och kliar det också.

Hur länge svullen efter getingstick?

Det är vanligt att huden blir röd, kliar, svullnar och gör ont där du har blivit stucken. Besvären brukar försvinna inom ett dygn, men det kan ibland ta upp till en vecka innan de går över. Får du många stick kan själva giftet ge en reaktion som liknar den allergiska, fast du inte är allergisk.

Hur ser ett huggormsbett ut på en katt?

Svullnad uppstår oftast inom två timmar och många gånger blir katten tröttare än vanligt. Det bitna området är ömt. Ibland ser man två små prickar i huden efter ormens tänder. Svullnaden kan öka under de närmaste dagarna för att därefter avklinga.

När ska sjukvården kontaktas vid getingstick?

Så länge du inte mår dåligt och ditt allmäntillstånd inte är påverkat kan du vänta och se så att svullnaden och smärtan lägger sig. Om du har blivit stucken i munnen eller inuti halsen ska du alltid kontakta vården direkt. Samma sak gäller om du är allergisk mot geting-, bi- eller humlestick och har blivit stucken.

Hur vet man att man är allergisk mot getingstick?

En allergisk reaktion av ett getingstick kan börja som klåda och nässelutslag på andra ställen än där man blev stucken, samt stickningar i mun och svullnad runt ögon och mun. Kräkningar, illamående, blodtrycksfall och andningssvårigheter betyder att situationen är akut och kräver omedelbar behandling med adrenalin.

Share this post