Allmänning

Vad ar Cervixdysplasi?

Vad är Cervixdysplasi?

Genitala HPV-infektioner överförs sexuellt, är vanligt förekommande och har inga eller vaga symtom. De flesta infektioner självläker men persisterande infektion kan ge upphov till cervixdysplasi som i vissa fall utvecklas till cancer. Utveckling från precancerös cellförändring till cancer tar vanligen flera år.

Vad är Cervixabrasio?

Ibland kan även en cervixabrasio behövas vilket innebär att en liten skrapning av cervix uteri görs (Region Skåne, 2006). Innan behandlingen startar utreds tumörens stadium med palpation i narkos och ultraljudsundersökning.

Vad är Endocervikala celler?

Livmoderhalsen finns överst i slidan. En smal passage som går genom livmoderhalsen och förbinder endometrium och slidan kallas endocervikal kanal. Den del av livmoderhalsen inuti slidan täcks av speciella celler som kallas skivepitelceller. Dessa celler bildar en barriär som kallas epitel som skyddar livmoderhalsen.

Kan man blöda av cellförändringar?

Cellförändringar ger inga symtom, men följande symtom bör föranleda kontakt med vården: Om du får blödningar, flytningar eller upplever andra förändringar i underlivet, är det viktigt att ta kontakt med en barnmorska eller en gynekolog för en närmare undersökning.

Hur farligt är cellförändringar?

De flesta cellförändringar läker av sig själv, men förändringar som finns kvar kan utvecklas till cancer om de inte behandlas. Risken att utveckla livmoderhalscancer minskar kraftigt genom regelbundna cellprovskontroller. Då kan cellförändringar upptäckas och behandlas i tid.

Vad är Cylindercellsatypi?

Tidig upptäckt av cellförändringar som obehandlade kan leda till cancer i livmoderhalsen. utgår med automatik efter 12 månader. Kvinnor som genomgått total hysterektomi utan tidigare cervixdysplasi kallas ej. cylindercellsatypi, eller invasiv cervixcancer utan strålbehandling följs vart 3:e år livslångt i kontrollfil.

Share this post