Allmänning

Hur ofta ska man avmaska sin kattunge?

Hur ofta ska man avmaska sin kattunge?

Hur ofta du behöver avmaska din katt beror på om den är vuxen eller kattunge och om den är innekatt eller utekatt. Rekommendationen är att bara avmaska katten om den uppvisar symptom och du därför misstänker att den drabbats av mask. De vanligaste maskar som katter brukar drabbas av är spolmask och bandmask.

Hur ofta kan man ge avmaskningsmedel till katt?

En kattunge bör avmaskas första gången innan den är tre veckor gammal och därefter ska den avmaskas varannan till var fjärde vecka, upp till tre månaders ålder. Hur ofta beror på vilket avmaskningsmedel du använder.

Vilket maskmedel till kattungar?

Pyrantel (Banminth 12% oral pasta) är förstahandsval vid avmaskning mot enbart spolmask. Fenbendazol (Axilur tabletter 250 mg eller oral suspension) och flubendazol (Flubenol oral pasta) kan användas mot både spolmask och bandmask eller om kattungarna visar symtom på spolmaskinfektion.

När ska jag avmaska min katt?

Veterinären svarar: En vuxen katt behöver avmaskas endast om du vet att den har mask. Om din katt är utekatt och äter mycket möss kan den behöva avmaskas oftare. Om din katt är strikt innekatt är risken att den drabbas av mask mycket liten.

Hur får jag i min katt Avmaskningspiller?

Hur ges tabletter?

  • Fatta tag runt nosen med tumme och pekfinger bakom hörntänderna. Böj kattens huvud svagt bakåt.
  • Håll tabletten mellan tumme och pekfinger i den andra handen.
  • Stäng munnen och håll huvudet svagt bakåt samtidigt som strupen masseras tills tabletten sväljs.

Hur ofta ska man ge milbemax?

Dosering av Milbemax vet. var 4:e vecka i endemiska områden förebygger angiostrongylos genom att minska bördan av outvecklade vuxna (L5) och vuxna parasiter, då samtidig behandling mot cestoder är indicerad. Vid behandling mot Thelazia callipaeda skall milbemycinoxim ges som 2 behandlingar med 7 dagars intervall.

Hur ofta skall katten avmaskas när parasiter upptäcks?

Avmaskning måste ske regelbundet för att hålla katterna något så när parasitfria. En utekatt bör avmaskas upp till fyra gånger per år, och en innekatt ca två gånger per år. Passa på vid den årliga vaccineringen. Förutom vid dessa tillfällen så skall katten naturligtvis avmaskas så snart parasiter upptäcks.

Hur ofta skall katten avmaskas?

Hur ofta? Avmaskning måste ske regelbundet för att hålla katterna något så när parasitfria. En utekatt bör avmaskas upp till fyra gånger per år, och en innekatt ca två gånger per år. Passa på vid den årliga vaccineringen. Förutom vid dessa tillfällen så skall katten naturligtvis avmaskas så snart parasiter upptäcks.

Kan du få i katten medicin via munnen?

Om du har svårt att få i katten medicin via munnen kan ett receptbelagt spot-on-preparat som droppas på huden vara ett alternativ. Vilken dos ska jag ge? Väg katten innan du beger dig till apoteket för att köpa avmaskningsmedel då dosen beror på hur mycket katten väger.

Share this post