Frågor

Vilka djur kan fa borrelia?

Vilka djur kan få borrelia?

Ett stort antal små och medelstora däggdjur samt fåglar fungerar som värddjur (reservoar) för borrelia. Gnagare anses vara den viktigaste reservoaren. Värddjur kan bära på borrelia under veckor till månader i sitt blod (bakteriemi) och bakterien överförs till fästingar när dessa suger blod från värddjuren.

Kan djur dö av fästingar?

Sjukdomar till följd av en fästing De sjukdomar ditt djur kan få är främst Borrelios och en infektion som heter Anaplasmos. Både infektion med Borrelia och Anaplasma är vanligt hos hund, men det är ovanligt att det leder till symptom. Katter kan också bli infekterade Anaplasma men det är ovanligt att de blir sjuka.

Hur påverkas katter av fästingar?

I de studier som är gjorda verkar det som om katter tål borrelia och anaplasma bra – utan att bli sjuka. När det gäller TBE finns det än mindre kunskap – men inget tyder på att detta virus är särskilt farligt för katt. Summan av aktuell kunskap är att fästingarna inte verkar vara särskilt farliga för katten.

Kan hästar få borrelia?

De kan ha borreliabakterier i blodet under veckor till månader (bakteriemi) och bakterien överförs till fästingarna när de suger blod från smittade värddjur. Antikroppar mot borrelia (B. burgdorferi sensu lato) har påvisats i blodprover från fullt friska hästar i Sverige, och framförallt under sommarhalvåret.

Vad är Anaplasmos hos hund?

Granulocytär anaplasmos orsakas av bakterien Anaplasma phagocytophilum som överförs till människor och djur inkluderande hundar och katter via fästingbett av fästingar tillhörande Ixodes spp. och då framförallt Ixodes ricinus. Bakterien har tidigare kallats bland annat Ehrlichia equi och Ehrlichia phagcytophila.

Vad händer om fästingen går sönder?

Om du inte får bort hela fästingen, vänta några dagar, så du sedan kan ta bort de delar som är kvar i huden med pincett eller en ren nål. Risken för att få en fästingöverförd infektion ökar inte om du inte lyckas få bort hela fästingen. Är du osäker, rådfråga din vårdcentral.

Share this post