Rekommendationer

Varifran kommer veckodagarna?

Varifrån kommer veckodagarna?

Veckodagarna anger dagarnas eller dygnens namn och relativa ordning inom en vecka. I Sverige betyder måndag månens dag, tisdag tyrs dag, onsdag odens dag, torsdag tors dag, fredag frejas dag, lördag lögurdagen, söndag sunnas dag. Förutom måndag och lördag är alla veckodagarna uppkallade efter de fornnordiska gudarna.

Hur länge kan man vara borta utan läkarintyg?

Från och med 1 april 2022 behöver den som vabbar skicka in ett intyg från sjuksköterska eller läkare när barnet varit sjuk i mer än 7 dagar. Från och med 1 april 2022 behöver den som är anställd och blir sjuk återigen styrka sin sjukfrånvaro med ett läkarintyg från den åttonde dagen för att få sjuklön.

Hur sent kan man sjukanmäla sig?

Man planerar ju inte i förväg att man ska bli sjuk.. Hej! Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga. Det finns inga uttryckliga regler om exakt när sjukanmälan ska ske till arbetsgivaren, utan arbetsgivaren bestämmer själv vilken policy den vill ha kring sjukanmälan.

När ska man Friskanmäla sig?

Medarbetaren ska göra en friskanmälan till Försäkringskassan den första arbetsdagen efter avslutad sjukfrånvaro. När det gäller att meddela sin arbetsgivare, så är det upp till varje arbetsgivare att bestämma rutiner för hur arbetstagaren ska göra detta när den är frisk att kunna återgå till arbetet.

Varifrån har lördag fått sitt namn?

Lördag är en veckodag som i Norden fått sitt namn efter den fornsvenska traditionen att bada; löga sig (från urgermanskans laugō – ’vatten, vattenfall’) på denna dag, lögardagen.

Vart kommer måndag ifrån?

Måndag är första veckodagen som i Norden är uppkallad efter den fornnordiska guden Måne. Fornsvenska manadagher. På latin dies Lunae, Lunas dag, efter den romerska mångudinnan Luna. Måndag kommer efter söndag och före tisdag och är sedan 1972 officiellt veckans första dag i Skandinavien.

Vad händer om man inte lämnar in läkarintyg?

Arbetsgivaren har rätt att kräva sjukintyg från åttonde dagen, men kan kräva det tidigare. Då kan du gå miste om sjuklön för de dagar läkarintyg saknas.

Kan man sjukanmäla sig dagen innan?

Ja, du är normalt skyldig att betala sjuklön om den anställde sjukanmäler sig dagen hen skulle ha börjat arbeta. Undantaget är om den anställde inte har varit i arbete hos dig minst en dag sedan du senast betalade en hel sjuklöneperiod.

Hur många timmar innan ska man sjukanmäla sig?

Dock måste man skilja på vad som är önskvärt och underlättar för arbetsgivaren, och vad arbetstagaren (du) är skyldig att göra för att underlätta. Det finns ingen lagstadgad skyldighet att sjukanmäla viss tid innan.

Vad menas med sista Frånvarodagen?

När du vet vilken dag som är din sista frånvarodag från arbetet gör du en friskanmälan. Anmälan görs genom webblänken i sms-bekräftelsen för din frånvaroanmälan. Du kan också göra friskanmälan med tonval i telefon, eller genom personlig service.

När börjar ny sjuklöneperiod?

Om det har gått fem kalenderdagar eller mer när medarbetaren blir sjuk igen, får hen en ny karensdag och en ny sjuklöneperiod påbörjas. Om medarbetaren blir sjuk igen inom fem kalenderdagar från att en tidigare sjukperiod har avslutats, så räknas de dagarna ihop till en och samma sjuklöneperiod.

Hur har måndag fått sitt namn?

Jo, är det måndag är det månens dag – men också guden Månes, brodern till gudinnan Sol.

Share this post