Ny

Varfor ater man creon?

Varför äter man creon?

Om du lider av enzymbrist behöver du äta tillskott av pankreasenzymer (ämnen som normalt sett tillverkas av bukspottkörteln, och som tillsammans med gallan bryter ner födoämnena i tunntarmen). Läkemedlet Creon (pankreatin) ersätter de enzymer som bukspottkörteln inte kan till verka.

Är det farligt att äta Creon?

Ifall pelletsen blandas med icke-syrlig mat eller vätska, krossas eller tuggas kan det leda till irritation i munnen eller ändra sättet på hur Creon fungerar i kroppen. Kvarhåll inte Creon kapslar eller dess innehåll i munnen.

Hur snabbt känner man biverkningar av Creon?

Du måste tala med läkare om du inte mår bättre eller om du mår sämre efter 5 dagar. Enzymerna i Creon fungerar genom att bryta ner mat när den passerar genom magtarmkanalen. Du bör ta Creon under eller omedelbart efter en måltid eller ett mellanmål. Det gör att enzymerna kan blanda sig ordentligt med maten.

Vad är bukspottkörtelns funktion?

Bukspottkörtelns funktion Bukspottkörteln sitter bakom magsäcken och producerar många ämnen med viktiga funktioner. Hormonet insulin, som kontrollerar blodsockernivåer, tillverkas i bukspottkörteln och det gör även många enzymer som hjälper till att smälta maten i tarmsystemet.

Vad är symptom på bukspottkörtelcancer?

Symptom. Bukspottkörtelcancer ger få symptom och har vanligtvis spridit sig vid diagnos. Några vanliga symptom på cancern är gulsot, ont högt upp i magen och mot ryggen samt låg aptit och viktnedgång. Gulsot kommer då cancern i bukspottkörteln trycker ihop gallgången och gallan ansamlas i levern.

Vad är cancer i bukspottkörteln?

Cancer i bukspottkörteln innebär att en cancertumör har bildats i bukspottkörteln, som också kallas pankreas. Bukspottkörtelcancer kan sprida sig till exempelvis lymfkörtlar, levern, bukhinnan eller lungorna. Det är vanligt att sjukdomen sprider sig i ett tidigt stadium, innan den har börjat ge symtom. Då går det inte att bli av med sjukdomen.

Vad är En spottkörtel?

En spottkörtel kan bilda en liten sten som hindrar saliven från att komma ut i munnen. Ofta lossnar den av sig själv, men ibland behöver den opereras bort. Det finns tre par större spottkörtlar: en framför öronen, en vid underkäken och en under tungan.

Share this post