Blogga

Vilka saker och eller personer ar perserna kanda for?

Vilka saker och eller personer är perserna kända för?

Perserna skapade ett enormt imperium Den ena staten efter den andra erövrades av den effektiva persiska krigsmakten. Med tiden hade ett gigantiskt rike skapats som sträckte sig från floden Indus i öster till Medelhavet i väster. Perserna hade därmed skapat världshistoriens dittills största imperium (se karta).

Vad är en stadsstat antiken?

Under antiken var Grekland politiskt splittrat och bestod av en mängd stadsstater vilka fungerade som självstyrande småriken. De grekiska stadsstaterna hade emellertid en delvis gemensam kultur som gav dem en grekisk identitet. Den grekiska kulturen bestod av olika delar.

Hur har antiken påverkat oss idag?

Grekisk kultur har satt sin prägel på hela den västerländska civilisationen. Att studera antikens Grekland – dess språk, mytologi, konst, arkitektur, litteratur, filosofi och så vidare – har varit grundläggande i intellektuellt och konstnärligt liv ända fram till våra dagar.

Varför valde kungen att försvara sig just vid Thermopyle?

Strategin var att kunna fördröja persernas framryckning något så att de övriga grekiska stadsstaterna skulle hinna mobilisera (rusta och samla ihop) sina styrkor. Kung Leonidas av stadsstaten Sparta skulle leda en styrka bestående av 300 spartanska och 7 000 allierade krigare.

Var låg Persien?

Det persiska riket sträckte sig på sina höjdpunkter från Indus i öster till Balkan och Libyen i väster, Kaukasien och Centralasien i norr till Abessinien i söder. Mellan cirka 540 och 350 f.Kr. var det persiska riket världens främsta politiska och militära stormakt.

När upphörde Persien?

Akemeniderna

Akemeniderna
Sista kung Dareios III
Bildades 556 f.Kr.
Upphörde 330 f.Kr.
Valuta dareik

Vad är en stadsstat enkel förklaring?

stadsstat, stad som med sitt omgivande territorium utgör en självständig stat.

Vad förenar en stadsstat?

En stadsstat eller stadsrepublik, även fristad, är ett historiskt begrepp för en stat som enbart bestod av en stad och dess närmaste omland, där styret utövades av den borgerliga staden.

På vilket sätt finns det spår i dagens samhälle efter antiken?

Inom medicin används liknande kirurgi som under antiken. Grekerna bidrog även med vetenskap, retorik, demokrati och dramaturgi. Utan dessa influenser som antiken lämnade i arv hade förmodligen vårt samhälle sett annorlunda ut. Antiken är fortfarande levande och synlig i Sverige och världen.

Share this post