Trendig

Vad star GUCH for?

Vad står GUCH för?

GUCH var den svenska akronymen för Grown Up Congenital Heart disease – vuxna med medfödda hjärtfel.

Vad är Pulmonalisstenos?

Pulmonalisstenos innebär att hjärtat har svårt att pumpa ut blod då det är trångt vid klaffen mellan högra kammaren och lungpulsådern vilket kan leda till hjärtsvikt.

Vad är Kärlring?

Kärlring är en medfödd missbildning i aorta (stora kroppspulsådern). Tillståndet innebär att det finns två aortabågar istället för en, vilka ligger sida för sida om mat- och luftstrupe. Detta kan medföra andnings- och/eller sväljsvårigheter. Barn med kärlring får ofta felaktigt diagnosen astma.

Hur vanligt är medfödda hjärtfel?

De vanligaste hjärtsjukdomarna hos barn och ungdomar är de medfödda hjärtfelen. Varje år föds knappt 2 000 barn i Sverige med en missbildning på hjärtat. Vissa av hjärtfelen är lindriga och kräver ingen åtgärd, men de flesta behöver åtgärdas någon gång under livet.

Vad är ASD hjärta?

Förmaksseptumdefekt (ASD-secundum; secundum atrial septal defect) är ett medfött hjärtfel som består i en defekt i förmaksskiljeväggen. Defekten sitter vanligen i fossa ovalis-området. Hålets storlek kan variera avsevärt.

Är hål i hjärtat ärftligt?

Forskare är inte helt säkra på varför det sker, men ärftlighet, vissa underliggande sjukdomar, läkemedel som används under graviditeten och miljöfaktorer som rökning tros ha betydelse. Medfödda hjärtfel är en av de vanligaste missbildningarna hos nyfödda.

Vad beror medfött hjärtfel på?

Medfödda hjärtfel innebär skador på hjärtat eller på de stora blodkärlen. De flesta medfödda hjärtfel som är allvarliga upptäcks vid undersökning med ultraljud under graviditeten eller under barnets första levnadsvecka. Oftast går det inte att hitta någon orsak till hjärtfelen.

Kan barn ha hjärtsvikt?

Barnet får hjärtsvikt med nedsatt förmåga att pumpa runt blod. Blodets syrehalt sjunker något och barnet kan ha blåtonad hud, läppar och slemhinnor, så kallad cyanos.

Är medfött hjärtfel ärftligt?

Orsak till medfödda hjärtfel Forskare är inte helt säkra på varför det sker, men ärftlighet, vissa underliggande sjukdomar, läkemedel som används under graviditeten och miljöfaktorer som rökning tros ha betydelse. Medfödda hjärtfel är en av de vanligaste missbildningarna hos nyfödda.

Hur upptäcker man medfödda hjärtfel?

Barnet brukar undersökas med EKG, ultraljud av hjärtat och ibland även röntgen av hjärta och lungor i den första utredningen av ett misstänkt medfött hjärtfel. Behövs fler undersökningar kan barnet få träffa en specialist på hjärtsjukdomar hos barn, en så kallad barnkardiolog.

Share this post