Allmänning

Vad betyder OROR?

Vad betyder OROR?

Oro är tankar som har negativt innehåll. När vi oroar oss ägnar vi oss alltså åt en tankekedja. Tankarna kan sedan trigga ångest vilket gör att vi känner att det är obehagligt att oroa oss – därav uttrycket ”känner oss oroliga”.

Kan oro ge korsord?

Synonymer till oro

  • orolighet, ängslan, upprördhet, rädsla, olust, disharmoni, bekymmer, farhåga, fruktan, nervositet, anfäktelse, kval, stress; missnöje, uppståndelse, bråk, liv, larm, tumult, villervalla, panik, upplopp. motsatsord.
  • balanshjul i urverk, svänghjul.
  • Användarnas bidrag. otrygghetskänsla,

Har oro i sig?

Om du är mycket orolig trots att det inte är befogat, och oron känns i kroppen som hjärtklappning eller andnöd kan det handla om ångest. Då brukar oron kännas i kroppen som till exempel hjärtklappning eller att du får svårt att andas. När ångest och oro präglar hela livet kan det vara något som kallas ångestsyndrom.

Är oron ur?

En oro är ett litet balanshjul som håller reda på tiden i vissa typer av mekaniska urverk. Den har samma funktion i dessa urverk som pendeln har i pendel-urverk (till exempel moraklockor). Det är ett hjul med vikter som roterar fram och tillbaka och återförs till sitt centrala läge av en spiralfjäder, en balansfjäder.

Kan oro ge?

Oro kan yttra sig på olika sätt. Många känner en oro i kroppen, en inre spänning, nervositet eller ängslighet. Tankarna maler och det kan bli svårt att se lösningar på problem. Det är också vanligt att oro kan ge fysiska symptom som tillfälligt förhöjd puls, svettningar, ont i magen och huvudvärk.

Kan panisk oro?

Tvångstankar och tvångshandlingar som i sin tur kan leda till OCD (obssessive compulsive disorder) är starkt relaterade till dessa ångest, fobier, paniska attack och rädslor, då personen vill kontrollera sitt inre och även yttre situationer med sina tvångsbesatta tankar och handlingar.

Share this post