Trendig

Maste man tvatta altan innan man oljar?

Måste man tvätta altan innan man oljar?

Det är viktigt att rengöra altanen innan du börjar själva oljebehandlingen. Det finns olika alternativ för hur du rengör – det enklaste sättet är att rengöra med såpa, vatten och skurborste.

Hur får man bort det gröna på altanen?

Blanda till ett miljövänligt algtvättmedel För att ta bort alger från altan eller utemöbler är ättika en klassiker som står sig än. Blanda upp 2 dl ättika och några droppar diskmedel i 1 liter varmt vatten. Använd högtryckstvätten på lågeffekt eller en klassisk rotborste till att skrubba ytorna rena.

Måste man olja in altanen?

Varför behöver man olja altanen? Man oljar altanen för att skydda virket och i förlängningen ökar man altanens livslängd. Olja ger nämligen en fin och skyddande yta samt tar fram träets naturliga ådring och charm. Oljar du in altanen regelbunden kommer den hålla sig betydligt längre samt fortsätta vara vattenavvisande.

När OLJA Altan efter tvätt?

Ackes rekommenderar att man väntar minst 48 timmar innan man oljar, så att det torkat ordentligt.

Hur ofta ska man olja in altanen?

Undvik att olja när solen ligger på. Då kan oljan torka innan den hinner tränga in i träet. Olja inte heller sent på kvällen. Då finns det risk för att det blir dagg på ytan innan den hinner torka.

Hur länge ska oljan torka?

Efter 30 minuter kan du torka bort överflödig olja som inte sugits upp av träet. Välj Ädelträolja för hårda träslag som ek och teak. Här kan du torka bort överskottsolja efter cirka 20 minuter. Tänk på att alltid följa rekommendationerna på burken.

Hur rengör man tryckimpregnerat?

Rengör ditt trädäck Spola av ytorna med vattenslang och skrubba lätt med såpavatten. Du kan vid behov även använda terrasstvättmedel. Låt det verka enligt instruktionerna, och tag därefter en terrassborste och skrubba hela ytan. Se till att hålla träet är fuktigt hela tiden.

Varför inte OLJA altan?

Att använda olja är något som Sävedalens färg avråder från. Detta beror på att olja bildar en film när den läggs på altanen. Därför tar det inte tar lång tid innan trät blir väldigt mörkt och till slut helt svart – vilket ser helt förskräckligt ut, menar Roger.

Måste man olja trall varje år?

Att olja in altanbrädorna är inget man måste göra för att altanen ska hålla längre, fördelen med att lasera eller använda terrasolja är att virket tar åt sig mindre vatten. – Det blir färre mikrosprickor, förklarar Johan.

Share this post