Ny

Vad ar en cellinje?

Vad är en cellinje?

Med begreppet cellinje förstår man en cellpopulation som delar sig konstant och vars livstid är oändlig. Cellinjer fås från cancervävnad eller primärcellodlingar, som behandlats med t. ex. kemiska mutagener, strålning eller virus.

Vad stimulerar insulinfrisättning?

Inkretinerna stimulerar insulinfrisättningen och hämmar frisättningen av glukagon och sänker på så sätt blodsockret. Inkretinerna har även andra effekter i kroppen. Påverkar mättnadskänslan och fördröjer magsäckstömningen varför de inte leder till viktökning.

Vad är inducerade Stamceller Beskriv exempel på hur inducerade stamceller kan användas i medicinskt syfte?

De sätts in för att behandla olika blodsjukdomar, som leukemi, eller efter en hjärtinfarkt. Stamceller extraheras från benmärgen, renas och injiceras i hjärtats kranskärl. Där stimulerar de bildandet av nya blodkärl och motverkar att fler hjärtmuskelceller dör.

Hur regleras insulinfrisättningen?

Blodsockret styrs av hormonet insulin, som produceras av betaceller i Langerhanska öar i bukspottskörteln. När insulin frisätts stimuleras muskler, fettväv och lever till att ta upp glukos ur blodet och lagra det. På så sätt sänks blodsockret.

Vad är Cellodlingsmedium?

Celler odlas i en steril näringsvätska som kallas cellodlingsmedium. Denna ska återskapa väsentliga aspekter av de förhållande som råder i cellens naturliga miljö, och erbjuda de förhållanden som just denna celltyp kräver för att kunna växa i odling.

Vad är cellkulturer?

Cellkultur: Odling av celler in vitro. I cellkulturen är cellerna inte längre organiserade i organ eller organliknande vävnad. Cellinje: Uppkommer då en primärkultur passeras. Cellsuspension: En typ av kultur där celler, eller aggregat av celler, befinner sig fritt i mediet.

Vad stimulerar insulinproduktionen?

– Gammaaminosmörsyra tycks kunna skydda beta-celler mot dessa immunangrepp och stimulera befintliga insulinproducerande celler att föröka sig. Ämnet verkar även kunna omprogrammera andra celltyper i bukspottkörteln att utvecklas till beta-celler, förklarar Per-Ola Carlsson.

Vad styr insulinproduktionen?

Reagerar sämre på insulin Det finns två huvudsakliga former av diabetes. Typ 1 drabbar främst barn och unga och orsakas av att det egna immunsystemet förstör de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln. Vid den andra sortens diabetes, typ 2 beror det höga blodsockret på en kombination av två mekanismer.

Hur används stamceller inom forskning?

Forskning om stamceller sker inom ett antal olika områden som till exempel: transplantera stamceller till patienter med Parkinsons sjukdom. De celler som hittills transplanterats till patienter har varit omogna nervceller. hur stamceller kan användas i läkningen av svåra sårskador.

Hur odlar man stamceller?

Embryonala stamceller De får bara användas om föräldrarna har gett sitt godkännande. Embryonala stamceller kan man få att växa i laboratoriet och skapa nya stamceller. Genom att olika signalämnen tillsätts kan cellerna utvecklas till olika typer av celler, exempelvis nervceller, hjärtmuskelceller och insulinceller.

Vad innebär Subkultivering?

Subkultivering. När cellerna växer och blir fler behöver man dela upp cellerna i flera kulturer så att de får utrymme att fortsätta växa. För att detta ska kunna ske måste man få loss cellerna från odlingsflaskan. Man säger då att man subkultiverar cellkulturen.

https://www.youtube.com/watch?v=RnBPP00Eb-Y

Share this post