Allmänning

Vilka raser lagger bruna agg?

Vilka raser lägger bruna ägg?

Pigmentet som ger ägget sin bruna färg heter protoporphyrin. Det finns hos i stort sett alla höns till i en större eller mindre mängd, även vita ägg har en liten mängd protoporphyrin i skalet. Raser som har en stor mängd av pigmentet i sina kroppar, som delaware och maraner, lägger vackert chokladbruna ägg.

Kan vita hönor få bruna ägg?

Vita höns värper ofta vita ägg och att bruna hönor i regel värper bruna ägg, men inte alltid – det finns även hönor som värper gröna, rosa, gul- och blåaktiga ägg. Smak och näringsvärde påverkas inte av färgen på äggskalet. Äggulan kan däremot ha olika nyanser av gult beroende på fodrets sammansättning.

Vilken hönsras lägger blå ägg?

Utmärkande för rasen Araucana är först och främst att de lägger ägg där skalfärgen skiftar mellan grönt, turkos och ljusblått! Rasen härstammar ursprungligen från Sydamerika och man vet att Inkaindianerna redan på 1500-talet hade höns som värpte blå-aktiga ägg.

Vem lägger små vita ägg?

Bruna och vita hönsägg är innehållsmässigt likvärdiga. Färgen på äggskalet förhåller sig så att bruna höns för det mesta lägger bruna ägg och vita höns värper för det mesta vita ägg. Varför blir en del ägg stora och andra små? Unga hönor värper mindre ägg, medan äldre hönor värper större ägg.

När börjar Bovan höns värpa?

Hönsen är av rasen Bovans Robust och kommer till mej när dom är 15v. Dom börjar värpa vid 18 v och är uppe i full produktion vid ca 24 v. Under sin levnad äter en höna ca 55 kg foder, ca 5 kg gräs, dricker ca 90 l vatten och lägger ca 330 st ägg = ca 21 kg.

Vilka höns lägger blå ägg?

Engelsk Araucana – hönsen som värper turkosblå/gröna ägg. Utmärkande för rasen Araucana är först och främst att de lägger ägg där skalfärgen skiftar mellan grönt, turkos och ljusblått! Rasen härstammar ursprungligen från Sydamerika och man vet att Inkaindianerna redan på 1500-talet hade höns som värpte blå-aktiga ägg.

Vem lägger blå ägg?

Staren har vackra ljusblå ägg!

Share this post